Calificative pe ochi frumoşi în spitalele ieşene
Dimensiune font:
Situaţie paradoxală la un important spital ieşean * după ce a fost evaluat cu calificativul „foarte bine” în luna aprilie, un fost manager este acuzat acum pentru dezastrul lăsat în urmă * ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a rămas consternat de problemele găsite în urma unei vizite la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie * acesta s-a arătat profund nemulţumit de situaţia lăsată în urmă de fosta conducere şi propune intervenţii urgente în infrastructura spitalului
Situaţia Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi a intrat în atenţia conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi. Ieri, şeful judeţului, Maricel Popa, a făcut o analiză a problemelor cu care se confruntă unitatea medicală de ani de zile. Împreună cu noul manager al spitalului, Cristina Grigorescu, şi cu directorul medical Constantin Mitrofan, preşedintele CJ Iaşi s-a deplasat la trei dintre cele patru secţii ale spitalului. Acesta a constatat că spaţiile sunt insuficiente, iar în unele situaţii aspectul şi condiţiile sunt deplorabile, improprii desfăşurării actului medical şi cazării bolnavilor. Conducerea CJ Iaşi a arătat că Secţia Clinica 2 Pneumologie (Paşcanu), cu o capacitate de 75 de paturi, necesită intervenţii urgente atât la infrastructură, cât şi la căile de acces şi alei. Aici funcţionează şi o secţie de pediatrie, în care s-au făcut unele renovări prin proiecte iniţiate chiar de medicii secţiei. „Este o situaţie inimaginabilă aici. Nu s-a intreprins niciun demers pentru reabilitarea clădirilor şi pentru funcţionalizarea lor. Medicii lucrează în spaţii total improprii, bolnavii sunt cazaţi în saloane în care cu greu se poate aplica un tratament corect. Băile pot reprezenta în orice moment un focar de infecţie. Fosta conducere a dovedit un dezinteres total faţă de bolnav şi actul medical. Trebuie să intervenim de urgenţă pentru remedierea situaţiei”, a afirmat Maricel Popa. Culmea, declaraţiile vin după ce, în luna aprilie, comisia de evaluare a Consiliului Judeţean Iaşi a acordat fostului manager, Dumitru Filipeanu, calificativul „foarte bine” pentru activitatea din anul 2016. Rezultatul evaluării poate fi găsit pe pagina de internet a CJ Iaşi.
Nevoie de investiţii urgente
Secţia exterioară de pneumologie „Dr. Clunet” are o capacitate de 55 de paturi, aici fiind trataţi bolnavii de tuberculoză. Şeful CJ Iaşi promite să facă o nouă investiţie pe respectivul amplasament. „Terenul existent aici permite ridicarea unei noi clădiri. Vom supune plenului Consiliului Judeţean o notă de fundamentare privind realizarea studiului de fezabilitate în acest sens. Intenţionăm să mutăm toţi bolnavii de tuberculoză în spaţiul secţiei Dr. Clunet, urmând să transferăm aici şi secţia de pediatrie, iar la secţia Paşcanu să amenajăm spaţii speciale destinate paliaţiei. Noua conducere pe care am numit-o la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a prezentat deja o imagine a ceea ce trebuie de făcut şi mă bucur că există consens între manager, directorul medical şi şefii secţiilor, am văzut azi o echipă care doreşte să facă treabă. În calitate de preşedinte al CJ am datoria de a o sprijini, astfel încât să putem asigura bolnavilor şi personalului de aici condiţii cel puţin decente de tratament şi nu de ev mediu, aşa cum am găsit la secţia Paşcanu”, a mai spus Maricel Popa. Terenul cu o suprafaţă de 4,5 ha din jurul secţiei „Dr. Clunet” permite şi amenajarea unor spaţii de recreere şi petrecere a timpului în aer liber pentru bolnavi, unitatea medicală fiind situată în imediata apropiere a vechiului parc dendrologic.
Un munte de probleme pe umerii spitalului
Conducerea spitalului a fost schimbată la data de 1 iunie, odată cu expirarea mandatului fostului manager, Dumitru Filipeanu. În locul acestuia a fost numită interimar pe funcţie Cristina Grigorescu, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică a unităţii, cu posibilitatea prelungirii interimatului până la şase luni. Dumitru Filipeanu a condus Spitalul de Pneumoftiziologie din anul 2006 până în prezent, obţinând trei mandate. Acesta a fost în centrul mai multor scandaluri de-a lungul vremii, care s-au lăsat cu sancţiuni pentru unitate, din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru nereguli, dar şi pentru proiecte eşuate. Cel mai răsunător proiect este cel al Ambulatoriului, în care s-au investit 9.754.837,91 lei, dar stă închis de un an de zile, pentru că aparatura necesară depăşeşte puterea electrică instalată a clădirii.
În aprilie, fostul manager primea calificativul „foarte bine”. Acum este criticat pentru dezastrul lăsat în urmă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau