Care sunt cele mai căutate destinaţii balneare din Moldova
Dimensiune font:
Slănic Moldova, Bălţăteşti sau Vatra Dornei sunt câteva staţiuni care atrag anual mii de turişti, sosiţi la odihnă sau tratament * izvoarele cu ape certificate şi salinele sunt puncte importante pe harta turismului balnear
Moda vacanţelor pe litoral a fost adusă în România de familia regală şi de aristocraţia română, care mergea la Mamaia pentru curele de aerosoli. Regele Carol I şi Regina Elisabeta făceau lobby litoralului în cărţi poştale, fotografiindu-se pe plajă. 50 de ani mai târziu, la Mamaia au fost şi Ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a, dar şi Regele George al II-lea al Greciei.
Plaja de la Mamaia a fost aglomerată şi acum 100 de ani. Era începutul turismului estival în România. Aici veneau aristocraţi şi nu făceau plajă, ci cure de aerosoli. Moda victoriană a vacanţelor pe litoral şi a vilelor de la malul mării a ajuns în România abia la începutul secolului XX. După 1906, la ţărmul mării se ridică pontoane, pavilioane, foişoare, cabine de băi, cazinoul, hoteluri, restaurante, diguri şi începe amenajarea plajelor pentru promenadă. Toate aveau o arhitectură specifică din lemn cu traforaje ornamentale marine sau florale.
La băi, în nordul ţării
În timp, turismul estival s-a dezvoltat foarte mult, cu beneficii pe măsură. În Moldova, cele mai căutate sunt mănăstirile din partea de nord şi staţiunile balneare.
Bacăul este înscris pe harta turismulul cu celebra staţiune Slănic Moldova şi salina de la Târgu Ocna, care atras anual mii de vizitatori. Turiştii vin fie pentru odihnă, fie pentru bazele de tratament, izvoarele din zonă fiind renumite în tratamentul multor afecţiuni.
La Neamţ, lăcaşurile de cult, Ceahlăul, staţiunea Bălţăteşti, Târgu Neamţ cu Humuleştii lui Creangă sunt destinaţii pe care nu le ratează niciun turist român dornic să-şi cunoască ţara. În Bucovina este celebra staţiune Vatra Dornei, cu izvoarele ei vestite.
Ionuţ ŞERBAN
Familia Regală a popularizat staţiunile în cărţi poştale şi a reuşit să atragă turiştii. În perioada interbelică, vacanţele pe litoral au devenit accesibile şi românilor de rând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau