Casa sau banca
Dimensiune font:
Băcăuanii care au un credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat * mai mult, debitorii vor scăpa de întreaga sumă datorată, iar dacă banca nu va fi de acord, aceştia vor putea să ceară în instanţă stingerea creditului şi transmiterea dreptului de proprietate
Conform Propunerii legislative privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, adoptată de Senat şi de Camera Deputaţilor, posibilitatea de a stinge creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate se va aplica, practic, în cazul tuturor raporturilor juridice dintre persoanele fizice şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice. „Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului (...). Dispoziţiile prezentei legi se aplică şi în cazul în care creanţa creditorului izvorând dintr-un contract de credit este garantată cu fideiusiunea şi/sau solidaritatea unuia sau mai multor codebitori sau coplătitori”, se specifică în proiectul de act normativ.
Condiţiile ce vor trebui îndeplinite pentru stingerea prin darea în plată
Condiţiile ce trebuie îndeplinite sunt următoarele: să fie vorba de un raport juridic între persoane fizice şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionarea creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice; între părţi sau, după caz, între antecesorii părţilor să fie încheiat un contract de credit; bunul oferit în plată să fie un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului pentru garantarea obligaţiilor din contractul de credit.
Debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, mai scrie în proiectul de lege adoptat. În maximum 10 zile de la data comunicării notificării debitorului, creditorul va putea să conteste în instanţă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată pentru stingerea creditului ipotecar. Dacă va fi admisă contestaţia, părţile vor fi repuse în situaţia iniţială.
Citeşte şi: Observatorul din Bacău pierde banii de la Bruxelles
Sonia PAVELESCU
Pentru a intra în vigoare propunerea legislativă mai trebuie să fie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau