Castelul familiei Ghika reintră în circuitul turistic
Dimensiune font:
Tarifele de cazare pleacă de la 100 de lei pentru o noapte şi ajung la 1.500 lei dacă cineva vrea să închirieze întreaga pensiune pentru trei nopţi * noul proprietar vrea să aducă foarte mulţi turişti în zonă
Una dintre clădirile emblematice ale judeţului Bacău va reintra în circuitul turistic. Este vorba despre castelul familiei Ghika, din comuna Dofteana, aflat în proprietatea omului de afaceri Adrian Cadar. El a făcut lucrări de renovare care au costat 100.000 de euro, sumă cu care clădirea şi anexele au fost puse la punct. Sunt deja accesibile şase camere cu utilităţi, care îşi aşteaptă turiştii. „Pe lângă renovarea castelului, ar mai trebui un hotel, un teren de sport, o piscină şi multe alte dotări ca să spui că faci un centru turistic”, este de părere Adrian Cadar.
Monument de patrimoniu
Domeniul Ghika se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, de-a lungul râului Trotuş, şi include castelul Ghika, ridicat din porunca lui Nicolae Ghika, guvernator al Băncii Naţionale a României, la 1887 şi anexe. După ce imobilul a fost pasat între Ministerul Culturii şi autoritatea publică locală, fostul primar al comunei l-a preluat şi l-a scos la vânzare, iar Adrian Cadar a devenit proprietarul domeniului. A fost singurul caz din judeţul Bacău când un investitor a cumpărat un imobil aflat în Lista monumentelor de patrimoniu. „Valoarea de patrimoniu era de 800.000 de euro, dar din cauza stării de degradare valoarea a scăzut undeva la 500.000 de euro”, apreciază Adrian Cadar.
Degustări de vin în cramă
Din momentul achiziţiei, Adrian Cadar a investit cât să oprească procesul de degradare a castelului. Acum, este închiriat pentru şedinţe foto şi video, reprezentând un punct de atracţie. Din păcate, numărul turiştilor vizitatori este redus „În castel nu am investit foarte mult, se şi vede. Pentru renovarea pensiunii am cheltuit 100.000 euro. Când am cumpărat domeniul, erau drumuri publice prin parc”, spune antreprenorul. Singurul obiect de mobilier pe care l-a găsit este o fostă masă de biliard. „Era pe la subsol, dar nu mai avea placa de marmură, avea doar cadrul şi era acoperită cu o tablă de aluminiu pe care tăiau carne. Tot holul principal, scara de lemn, lambriul de lemn, sunt originale”, a spus proprietarul. El are şi un plan cu care să atragă turiştii, iar un prim pas ar fi amenajarea unei crame fiindcă „poţi dezvolta un brand şi să organizezi o degustare de vinuri”.
Citeşte şi: Anca Sigartău: „Nu plec, rămân până la capăt”
Ionuţ ŞERBAN
Pensiunea nu are restaurant şi poate oferi doar micul dejun, iar pentru un grup mai mare se poate asigura catering. Tarifele sunt de 100 lei cameră/apartament. Exclusivitatea asupra întregii pensiuni costă 800 lei/o noapte, 1.200 lei/două nopţi, 1.500 lei/trei nopţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau