Ce trebuie să ştie un părinte atunci când cumpără copilului un telefon mobil
Dimensiune font:
“Am cumpărat telefon mobil copilului meu pentru că vreau să știu unde se află!” - este răspunsul sau argumentul părinților care cumpără telefoane copiilor lor. Just. Apare însă o altă întrebare pe care o adresăm adulților: atunci când cumperi un telefon mobil unui copil de 10 ani, îl înveți cum să se protejeze pentru a nu deveni victima unui infractor?
Din ce în ce mai mulți copii, începând chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adulților. Și nu discutăm de terminale ieftine, ci de aparate de ultimă generație, smartphone-uri, a căror valoare este destul de însemnată. Nimeni nu neagă dorința părinților de a știi permanent unde se află copilul lor și de a putea să îl contacteze de câte ori consideră că este necesar acest lucru. Nu de puține ori, telefonul mobil reprezintă o recompensă pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adulții să conștientizeze și altceva.
Asfel, ne trimitem copilul la școală, la joacă sau în alte locuri publice cu o mică avere asupra lui. Pe care însă, de cele mai multe ori, nu știe cum să o gestioneze, iar modul în care folosește telefonul mobil îl poate transforma în ținta unui infractor.
Copilului care primește în dar un telefon mobil trebuie să i se readucă aminte permanent următoarele reguli:
- telefonul mobil nu trebuie lăsat nesupravegheat, indiferent de locul în care se află. O clipă de neatenție este suficientă hoțului pentru a îl sustrage;
- nu te lăuda persoanelor necunoscute, celor pe care îi cunoști prea puțin, chiar și prietenilor, cu - - ---- - telefonul tău mobil scump. Aceeași regulă este valabilă și pentru alte bunuri de valoare sau sume de bani pe care le ai asupra ta;
- atunci când mergi pe stradă, nu etala/expune telefonul mobil. Acesta poate atrage nu doar priviri invidioase, ci îl poate determina pe un infractor să te deposedeze de el când are ocazia;
- indiferent de pretext, nu da telefonul tău mobil unei persoane necunoscute sau pe care o cunoști din vedere. Principalele „povești” ale celor care vor să îți fure telefonul mobil sunt următoarele: vreau să sun un prieten, vreau să văd ce oră este sau vreau să mă uit puțin la telefonul tău nou.
„Copilul trebuie învățat cum să se protejeze pe el, precum și bunurile personale pe care le are. În calitate de părinte ai plătit o sumă importantă pentru a achiziționa un telefon mobil și a-l dărui copilului. Este necesar ca de la vârste mici, copilul să învețe să fie responsabil, să știe cum să își protejeze bunurile personale pe care le primește de la adulți, care au făcut eforturi financiare pentru a le cumpăra” recomandă polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
În susținerea celor prezentate mai sus, iată și câteva exemple semnificative sesizate poliției în ultimele zile de către părinții unor minori care au fost deposedați de telefonele mobile primite cadou:
Ieri după-amiază, pe raza Secției 4 Poliție Iași, o fetiță de 12 ani a fost deposedată, prin smulgere, de un telefon mobil în valoare de 1.500 lei. Câteva ore mai târziu, dar în cartierul Nicolina, un băiat de 11 ani a rămas fără telefonul mobil. Un tânăr s-a apropiat de copil, i-a cerut dispozitivul pentru a se uita la el și apoi a fugit. În ambele situații se fac cercetări pentru identificarea autorilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau