Centru Regional de Integrare la Iaşi pentru refugiaţi
Dimensiune font:
Două fundaţii din Capitală au anunţat în cursul zilei de ieri startul unei iniţiative de integrare a refugiaţilor şi străinilor în patru judeţe din zona de est a ţării, respectiv Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, ultimul fiind cel care va găzdui construcţia Centrului Regional de Integrare
Demersul a fost făcut prin programul „Integrarea străinilor cu şedere legală în societatea românească – o provocare comună” care va fi implementat pe o perioadă de 12 luni. Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de beneficiarii unei forme de protecţie internaţională, precum şi de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere pe teritoriul României, care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României. Potrivit iniţiatorilor, respectiv fundaţia ICAR şi Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România AID Rom, procentul beneficiarilor unei forme de protecţie în judeţele din regiunea la care se referă proiectul este de 7,21% din totalul la nivel naţional, din care 4,12% în judeţul Suceava (din care cei mai mulţi sunt în localitatea Rădăuţi – 3,89%), 2,4% în judeţul Iaşi şi 0,69% în judeţul Neamţ. În ceea ce priveşte resortanţii cu şedere legală, numărul acestora, conform statisticilor IGI din data de 30 septembrie 2015, este de 3.370 în judeţul Iaşi, 1.004 în judeţul Suceava, 625 în judeţul Neamţ şi 358 în judeţul Botoşani. „Serviciile proiectului se vor concentra în special pe oferirea de asistenţă străinilor care au primit recent o formă de protecţie internaţională din partea statului român, cu scopul de a-i sprijini în integrarea în societatea românească. Proiectul va acorda o atenţie specială persoanelor vulnerabile din rândul grupului ţintă principal, cum ar fi: minorii şi minorii neînsoţiţi, familiile monoparentale, femeile singure, persoanele în vârstă, persoane cu boli cronice sau probleme de sănătate, persoane cu dizabilităţi, victime ale torturii sau altor forme grave de violenţă fizică şi psihică. Aceste categorii de persoane au nevoie de sprijin în accesarea şi parcurgerea cu succes la programului de integrare, în acomodarea cu societatea şi cultura românească, în accesarea diferitelor servicii sociale la care au dreptul deoarece prezintă un risc ridicat de marginalizare socială şi economică”, au precizat iniţiatorii.
Cu un buget de 774.390 lei, proiectul are ca scop, printre altele, integrarea în societatea românească a resortisanţilor ţărilor terţe cu şedere legală în România şi a beneficiarilor de protecţie internaţională aflaţi în zona de est a ţării.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau