Cifrele au explodat. Iaşul devine capitala asistaţilor sociali
Dimensiune font:
O statistică publicată recent de Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi arată o creştere dublă a numărului beneficiarilor de ajutoare sociale faţă de anul trecut * în urma controalelor făcute de instituţiile abilitate din sistemul social, s-au descoperit fraude de jumătate de milion de lei, bani care nu au fost încă recuperaţi de la persoanele care şi-au falsificat dosarele
Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi a publicat recent o situaţie de-a dreptul dramatică prin comparaţia cu anul trecut, în ceea ce priveşte numărul ajutoarelor sociale acordate în judeţ. Potrivit AJPIS Iaşi, cea mai mare explozie privind fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata beneficiilor de asistenţă socială a fost pe ramura ajutoarelor sociale şi alocaţiei de plasament. Dacă în 2014, în perioada ianuarie – septembrie, numărul ajutoarelor sociale în judeţul Iaşi era de aproape 200.000, anul acesta, în acelaşi interval de timp, această cifră practic s-a dublat. În fapt, 193.172 mii ieşeni au solicitat ajutoare sociale în 2015, pe lângă cei care deja primeau acest sprijin anul trecut. Altfel spus, la sfârşitul lunii trecute se numărau aproape 400.000 ieşeni ajunşi la limita sărăciei. O altă categorie care a înregistrat creşteri a fost ajutorul de plasament, care a crescut anul acesta, faţă de anul trecut, cu 1.893 de persoane. În schimb, cifrele sunt în scădere la categorii precum alocaţia de susţinere, indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi alocaţiile de stat. Totalul plăţilor pe primele nouă luni ale acestui an se ridică la 68,3 milioane euro, iar lunar, suma plătită din bugetul statului pentru judeţul Iaşi este de 7,5 milioane euro. „Cauzele care au determinat creşterea sumelor alocate şi plătite din bugetul de stat sunt marcate de creşterea alocaţiei pentru susţinerea familiei cu 42 de lei, creşterea alocaţiei de stat pentru copii la 84 de lei, iar pentru copiii cu handicap la 200 lei, mărirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 982 lei la 1.011 lei, creşterea ajutorului social – valoare medie – de la 229 lei la 240 lei şi creşterea alocaţiei de plasament de la 97 la 600 lei, iar în cazul copilului cu handicap, la 900 lei”, au precizat reprezentanţii AJPIS Iaşi.
Fraudă de jumătate de milion de lei
O altă problemă ridicată de autorităţile ieşene este frauda din sistemul social, descoperită în urma controalelor regulate. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe nereguli au fost descoperite la capitolul ajutoarelor sociale, unde, la sfârşitul lunii trecute, soldul era de 359 mii lei asta. Aceasta după ce s-au constatat iniţial debite de 839 mii lei, diferenţa fiind recuperată. Fraude au fost înregistrate şi la alocaţia pentru susţinerea familiei, acolo unde soldul, după primele nouă luni, era de 49 mii lei, bani rămaşi de recuperat dintr-un debit total de 275 mii lei. În total, pentru toate formele de ajutor social în judeţ, a mai rămas de recuperat aproximativ 500.000 lei, reprezentând fraude ale beneficiarilor, care ori au falsificat informaţii din dosar, ori au primit ajutoare de mai multe tipuri, fără să declare că erau încadraţi deja la o altă formă de sprijin social financiar.
68,3 MILIOANE EURO
Reprezintă totalul plăţilor efectuate pe primele nouă luni ale acestui an de AJPIS Iaşi, în contul ajutoarelor sociale
Vezi și Apelul Prefecturii Iaşi: „Să facem un efort #Colectiv pentru incendiaţii noştri”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau