Circ şi orgolii pe un buget amărât
Dimensiune font:
Bugetul judeţului Iaşi a fost o nouă oportunitate de contre politice şi schimbări de ultim moment în votul opoziţiei * scandalul a pornit de la o serie de amendamente propuse de liberali, deşi în comisiile reunite liderii de grupuri politice păreau că au ajuns la un numitor comun * consilierii judeţeni PNL au refuzat să voteze favorabil bugetul iniţial, primind ameninţări prin SMS de la sediul din Podu Roş, cu retragerea sprijinului politic
Votul pe buget în plenul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a luat calea unui spectacol ridicol. Lăsat la finalul ordinii de zi, proiectul bugetului judeţului a generat contre dure între liderii grupurilor politice, după ce, înaintea şedinţei, aceştia păreau că au ajuns la un consens pe seama votului. Întreg scandalul a pornit de la unele amendamente propuse de liberali, cum ar fi creşterea bugetului pentru finanţarea proiectelor non-profit, sociale şi de tineret, la suma de 175.000 lei, şi alocarea suplimentară a 200.000 lei la comisia de tineret şi sport. După două runde de pauze pentru consultări, decizia consilierilor judeţeni PNL în privinţa bugetului a luat o bruscă întorsătură, grupul liberalilor abţinându-se de la vot. Deşi nimeni nu a confirmat oficial acest lucru, sursele arată că membrii grupului PNL ar fi primit ameninţări că li se va retrage sprijinul politic în cazul în care votează favorabil bugetul propus în forma iniţială. Profitând de situaţia creată, grupul consilierilor judeţeni PSD nu a ezitat să critice votul opoziţiei. „Cataloghez drept o mare lipsă de seriozitate atitudinea dumneavoastră (a consilierilor judeţeni PNL – n.r.). Nu este posibil ca la întâlnirea comisiilor reunite şi apoi la discuţiile între liderii de grup, unde au fost acceptate toate amendamentele propuse fără a se ţine cont de culoarea politică, să vă manifestaţi pentru adoptarea bugetului şi apoi să vă răzgândiţi şi să încercaţi să blocaţi proiectele judeţului Iaşi. Ştiu că aţi fost ameninţaţi de şefii din Podu Roş cu retragerea sprijinului politic. Avem un program de guvernare locală foarte bine pus la punct, pe care intenţionăm să-l ducem la bun sfârşit, cu sau fără sprijinul dumneavoastră. Câştigătorii acestor patru ani de administraţie judeţeană trebuie să fie ieşenii, şi nu PSD sau PNL”, a declarat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.
PNL: „E un buget al stagnării şi lipsei de perspectivă”
Consilierii judeţeni PNL au criticat forma iniţială a bugetului, catalogându-o drept una lipsită de viziune. Totuşi, criticile liberalilor au venit după votul bugetului, şi nu înainte. Aceştia au precizat că bugetul în forma iniţială pleacă de la nevoile de funcţionare ale CJ Iaşi şi nu de la nevoia de dezvoltare a judeţului. „Consilierii judeţeni ai PNL Iaşi nu au putut gira, prin votul lor, un buget al stagnării şi lipsei de perspectivă pentru judeţul Iaşi, propus de domnul Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Faptul că principalul nostru amendament care priveşte alocarea de fonduri pentru realizarea zonei Cargo la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost respins de domnul Maricel Popa şi majoritatea PSD, este dovada faptului că actuala conducere a judeţului nu are viziunea şi priceperea de a face investiţii în proiecte mari, care creează premisele creşterii economice şi dezvoltării durabile”, explică Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL.
Replica şefului CJ Iaşi a apărut imediat, cu un atac la fostul director al Aeroportului. „Avem un plan foarte bine pus la punct pentru a doua etapă de modernizare a aeroportului, care include şi zona cargo, înfiinţarea unei unităţi de mentenanţă pentru avioane, unificarea T2 cu T3 şi crearea unui nou terminal T4. În plus, chiar domnul Marius Bodea, fostul manager al Aeroportului şi autorul moral al schimbării deciziei liberalilor de astăzi de a nu vota bugetul judeţului, a solicitat ca Aeroportul Iaşi să nu mai fie finanţat de către Consiliul Judeţean Iaşi”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.
Bugetul judeţului, cu 53 milioane lei pe minus
Forma adoptată de plen arată că veniturile bugetului local al CJ Iaşi sunt de 429,8 milioane lei, iar cheltuielile se ridică la 483,3 milioane lei. Deficitul de peste 53 milioane lei va fi acoperit din excedentul bugetar. Din acest buget, suma de 1 milion de lei va fi acordată drept sprijin financiar pentru investiţii bisericeşti. De exemplu, 200 mii lei din aceşti bani vor merge la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru lucrări la Catedrala Metropolitană Iaşi, iar alţi 200.000 lei pentru continuarea lucrărilor de construire la Catedrala Pogorârea Sfântului Duh Paşcani. Suma de 75 mii lei va fi alocată Episcopiei Romano-Catolice Iaşi pentru lucrări de reparaţii la acoperiş, renovarea faţadelor şi a tâmplăriei exterioare la clădirea Catedralei Romano-Catolice „Sf. Maria” Iaşi. Restul sumei de 550 mii lei va fi repartizată în decursul anului prin hotărâri CJ drept sprijin financiar pentru parohiile din judeţ. O altă prevedere bugetară presupune alocarea unor credite de angajament pentru anul 2017, cum ar fi 6,4 milioane lei în bugetul fondurilor externe nerambursabile ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi pentru achiziţii în proiectul serviciilor din domeniul Hematologiei şi Oncologiei Pediatrice în România şi un milion de lei pentru proiectul „Echilibru - sprijin pentru familiile copiilor cu dizabilităţi din municipiul Iaşi”.
Consiliul Judeţean este bun de plată pentru un proiect european
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau