Coșmarul asistaților din Hîrlău
Dimensiune font:
De ani de zile, cei câteva sute de asistați plasați în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Hîrlău au trăit în condiții de neimaginat * autoritățile județene au finalizat, recent, planul de restructurare a insituției după ce serviciile sociale lipseau cu desăvârșire iar clădirea se afla într-un stadiu deplorabil
Înghesuială în camere, toalete infecte și luptă continuă pentru supraviețuire, de asta aveau parte asistații internați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Hîrlău, potrivit unui document al Consiliului Județean Iași. Din aceste motive, plenul consilierilor județeni ar urma să voteze pe 28 iulie un plan de restructurare a acestei instituții de servicii sociale și să o aducă la nevoile și dotările corespunzătoare noilor cerințe. Așa cum arată o analiză recentă, în instituția rezidențială de tip vechi, cu o capacitate de 360 de locuri erau acordate servicii pentru 357 beneficiari, împărțiți în categorii de vârstă diferite și tipologii multiple de handicap. Dintre acestea, 33 erau cazuri medico-sociale și 313 persoane cu handicap cu deficiență mintală, motorie, somatică și senzorială. „Datorită lipsei mijloacelor materiale și umane, asistaților li se oferea doar posibilitatea supraviețuirii fizice, fiind lipsiți de orice posibilitate de dezvoltare personală. Structura centrului și insuficiența resurselor alocate făcea aproape imposibilă respectarea drepturilor la intimitate al persoanelor instituționalizate și nu permitea gruparea asistaților. Spațiul de locuit nu corespundea, nici ca suprafață și nici din punct de vedere al dotărilor, cerințelor impuse și standardelor minime de calitate. Majoritatea grupurilor sanitare se aflau într-o stare critică, temperatura din săli și saloane în timpul rece a anului devenea foarte scăzută, lipsa climatizării pe timpul verii iar numărul de persoane instituționalizate pe cameră era prea mare”, sunt doar câteva din deficiențele găsite și prezentate în planul de reorganizare. De asemenea, normarea personalului a fost exclusiv orientată spre funcția de îngrijire și asistență medicală și nu permitea desfășurarea activităților necesare aptitudinilor persoanelor instituționalizate și capacității de integrare socio-profesională a acestora. Era o lipsă de asistenți sociali, psihologi, psihiatri, psihoterapeuți, terapeuți.
De altfel, și în 2005, CJ Iași a elaborat un plan de restructurare. De această dată, inițiativa face parte din Strategia Județeană de Dezvoltare a Serviciilor Sociale 2014-2020. „Datorită modificării contextului legislativ prin aprobarea unor documente strategice care definesc o nouă abordare a politicii sociale în domeniul protecției persoanelor cu handicap se impune conceperea unui nou plan de restructurare a CRRN Hîrlau. Planul vizează oferirea serviciilor necesare categoriilor de persoane instituționalizate conform tipologiei acestora, a standardelor de calitate în scopul redobândirii respectului de sine precum și integrării/reintegrării sociale”, arată reprezentanții CJ Iași. La data elaborarii planului de restructurare, adică luna trecută, CRRN Hîrlău asigura servicii specializate pentru un număr de 238 de beneficiari.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau