Cod galben de ninsori în Bacău
Dimensiune font:
Judeţul este sub cod galben de ninsori abundente * pregătirile pentru iarnă au fost făcute pe dumurile judeţene şi naţionale doar în limita fondurilor existente *o mare parte din panourile parazăpezi lipsesc însă * băcăuanii rămân şi fără apă, potabilă şi caldă, astăzi şi mâine, din cauza unor lucrări
Iarna vine în forţă în judeţul Bacău. Judeţul este sub cod galben de ninsori abundente. Pregătirile pentru iarnă au fost făcute pe dumurile judeţene şi naţionale doar în limita fondurilor existente, nămeţii de zăpadă fiind din nou în bătaia vântului în cea mai mare parte a judeţului, din lipsa panourilor parazăpezi. Judeţul Bacău este sub cod galben de ninsori conform avertizării meteorologice cod galben emisă de către Administratia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 24 noiembrie, ora 16.00 – 25 noiembrie, ora 14.00. „În intervalul menţionat, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei”, se menţionează în avertizarea ANM. Astfel, în judeţul Bacău se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15...20 l/mp, iar precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.
Stadiul pregătirilor pentru iarnă în judeţul Bacău
În ceea ce priveşte stadiul pregătirii pentru iarna 2015-2016 a infrastructurii rutiere naţionale din judeţul Bacău, vestea bună este că în acest an, spre deosebire de anul trecut, iarna începe cu un contract încheiat de prestări servicii cu utilaje închiriate. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, în calitate de administrator a desfăşurat o licitatie, în urma căreia a fost desemnata câştigătoare ,,Asocierea SC FLORCONSTRUCT SRL Suceava – RAD TRANS SRL Bacău “. Contractul a fost încheiat în data de 20 noiembrie 2015 şi utilajele se vor prezenta în baze în funcţie de ,,ordinele de prezentare’’ emise de către DRDP Iaşi. „La aceasta dată, sunt prezente în bazele de deszapezire un număr de 16 autoutilaje, în totalitate proprii. Autoutilajele prevăzute 1n planul de iarnă, sunt în proporţie de 80% închiriate”, a precizat şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SND)Bacău, ing. Vasiliu Iulian. Pentru desfăşurarea cu operativitate a acţiunilor de deszăpezire şi combatere lunecuş, au înfiinţată baze de iarnă şi puncte de sprijin în judeţul Bacău.
Baza Bacău, cu sectoarele DN 2 mun. Bacău – lim. jud. Neamţ, are puntele de sprijin:
-Bacău I, cu sectoarele: DN 2, lim. jud. Vrancea – mun. Bacău şi DN 11, mun. Bacău – Sănduleni;
-Odobesti, cu sectoarele DN 2F, mun. Bacău – lim. jud. Vaslui;
-Floreşti, cu sectoarele DN 2G, mun. Bacău – mun. Moineşti – oraş Comăneşti şp DN 15, lim. jud. Neamţ – mun. Bacău;
-Ghimeş, cu sectoarele DN 12A, lim. Jud. Harghita – oras Tg. Ocna şp DN 12D, strada 1n oras Comăneşti;
-Tg. Ocna, cu sectoarele: DN 12A, oraş Tg. Ocna – mun. Oneşti, DN 12B, oras Tg. Ocna – oraş Slănic Moldova şi DN 11A, mun. Oneşti – lim. jud. Vrancea;
Baza Oneşti, cu sectoarele DN 11, lim. jud. Covasna – mun. Onesti, are punctele de sprijin:
-Sănduleni, cu sectorul:DN 11, Sănduleni – mun. Oneşti;
-Poiana Sarata, cu sectorul DN 11, lim. jud. Covasna – Fierastrău Oituz.
„Bazele şi punctele de sprijin au fost pregatite, spatiile de cazare igienizate şi s-au aprovizionat materialele şi echipamentele necesare. (…)Materialele utilizate pentru combaterea lunecuşului pe reteaua de drumuri nationale din judeţul Bacău sunt constituite din: material antiderapant ( nisip cu granulozitate 0 – 8 mm ), material chimic ( sare cu granulozitate 0 – 8 mm ) sau amestecuri ale acestora în proporţie 1:1.” mai spune şeful Secţiei Drumuri Naţionale Bacău, ing. Vasiliu Iulian.
Prin planul de iarnă s-a stabilit aprovizionarea in toate bazele şi punctele de sprijin din cadrul SDN, a următoarelor cantităţi:
a) Nisip 0-8 mm
- prevăzut în planul de iarnă 2015 – 2016 - 7453 tone
- aprovizionat până la data de 20 noiembrie 2015 - 2000 tone
b) Sare 0-8 mm
- prevăzut în planul de iarnă 2015 – 2016 - 7553 tone
- aprovizionat pana la data de 20 noiembrie 2015 - 1500 tone
c) Clorura de calciu 11,00 tone, care asigură funcţionarea pe o periodă de 14 zile.
Pentru combaterea lunecuşului a fost preăzuta în planul de iarnă cantitatea de 100 tone de clorura de calciu. Prepararea se va face în bazele Bacau si Onesti, iar răspândirea se va face cu autorăspânditoare închiriate.
„Aprovizionarea se desfaşoară constant, astfel încât acest stoc sa fie asigurat permanent. La aceasta dată este asigurat şi stocul de lubrifianţi necesar functionarii utilajelor proprii. Pentru utilajele închiriate, prestatorul va asigura carburanţii şi lubrifianţii necesari, conform prevederilor contractuale”, a precizat şeful SND Bacău, ing. Vasiliu Iulian.
Panouri parazapezi în minus
Pentru prevenirea înzăpezirii sectoarelor expuse viscolului, pe reţeaua de drumuri naţionale vor lipsi şi în acest an panourile parazăpezi. „S-a prevăzut montarea a 8500 m de parazapezi. Până în prezent, au fost montate 2.500 m. Montarea panourilor parazăpezi va fi continuată pe măsura încheierii lucrărilor agricole de toamnă, eliberarea terenurilor şi obţinerea acordului proprietarilor.” a conchis şeful SND Bacău, ing. Vasiliu Iulian.
Drumurile judeţene
Serviciul Judeţean de Drumuri Bacău are organizate 7 baze în judeţul Bacău care dispun de 15 autobasculante cu lamă, şI răspânditor, 8 autogredere, 7 încărcătoare, 7 buldo-escavatoare, 3 autofreze, 1 maccara, 1 trailer. „Autobasculantele cu lamă şi răspânditor sunt dotate cu dispozitive de următire GPS şi sunt monitorizate permanent. Pentru prevenirea înzăpezirii drumurilor judeţene se vort monta panouri parazăpezi pe o lungime de 5276, activitate care se va finalize pe 1.12.2015”, a precizat Valentin Palea, director SPDJ Bacău. Cantităţile de antiderapant necesare sunt 3000 tone de sare şi 5880 mc nisip(10000tone). Până la acest moment sunt asigurate 500tone sare şi 1564 tone nisip.Bacău, judeţul fără apă rece şi caldă, pe cod galben
Băcăuanii rămân fără apă
Pe timp de cod galben de niunsori abundente, băcăuanii nu vor avea parte nici de apă potabilă sau apă caldă. „Ca urmare a efectuării unor lucrări de investiţii de către A.N. Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Siret la conducta de aducţiune apă din acumularea Valea Uzului, în ziua de 25.11.2015, între orele 8.00-12.00, se va întrerupe furnizarea apei potabile din aceasta sursa”, informează Compania Regională de Apă Bacău. Vor fi afectaţi consumatorii deserveţi de staţiile de tratare Baraţi şi Dărmăneşti.
De asemenea, pe 25 noiembrie, aducţiunea Târgu Ocna – Oneşti şi aducţiunea Dărmăneşti – Comăneşti - Moinesti vor fi oprite pentru aproximativ 10 ore. Vor fi afectaţi consumatorii din: Onesti, comuna Caşin, comuna Târgu Trotuţ (Tuţa, Vermeşti, Târgu Trotuş), comuna Dofteana, Dărmăneşti, Comăneşti (Vermeşti şi Podina), Moineşti, comuna Poduri, comuna Măgireşti şi com. Ardeoani.
„Pentru Bacău şi comuna Mărgineni, în zilele de 25.11.2015 şi 26.11.2015, programul de furnizare a apei potabile va fi restricţionat ca debit şi presiune (reduse), în funcţie de consumurile înregistrate şi stocurile de apă acumulte”, precizează Compania Regională de Apă Bacău
Este posibil ca la reluarea programului de furnizare a apei să apară fenomenul de turbiditate.
Nici apă caldă nu va curge în Bacău
Din cauza întreruperii furnizării apeio potabile, Thermoenergy Bacău anunţă consumatorii că apa caldă va fi restricţionată în zilele de 25 şi 26 noiembrie. „Ca urmare a lucrăţrilor de mentenanţă efectuate de Compania Regională de Apă Bacău la reţeaua de aducţiune de la Valea Uzului, vă informăm că în zilele de 25.11.2015 şI 26.11.2015 este posibil ca furnizarea apei calde de consum să fie restricţionată ca debit şi ca presiune”, precizează Radu Cristian Palade, directorul general Thermoenergy Bacău.
Citeşte şi: Distracţii mai ieftine pe pârtia de schi Nemira
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau