Complex rezidenţial în locul hotelului „Moldova”
Dimensiune font:
Proprietarii clădirii vor să schimbe destinaţia imobilului * ca să poată obţine autorizaţia de construire este nevoie de un aviz de mediu, pentru care se organizează dezbatere publică * oamenii sunt de acord cu transformarea hotelului, dată fiind criza de locuinţe
Centrul Bacăului este definit de câteva clădiri emblematice - Palatul Administrativ, sediul Primăriei, Casa de Cultură, Teatrul Bacovia, fosta Bibliotecă Judeţeană, sediul Poştei Române, magazinul Luceafărul şi hotelurile „Decebal” şi „Moldova”. Dintre acestea, clădirea în care a funcţionat până acum câţiva ani hotelul „Moldova” va fi transformată în complex rezidenţial. Proprietarul, Complex Hotelier Moldova SA, a început deja demersurile de autorizare a lucrărilor, fiind în faza emiterii acordului de mediu pentru „Reconversie funcţională Hotel Moldova în Complex rezidenţial şi de servicii”.
Hotelul Moldova a fost cumpărat de omul de afaceri Vasile Ciobanu de la Corneliu Iacobov, cel care controla firma prin intermediul surorii sale. De altfel, sediul social al Complexului Hotelier Moldova SA a fost mutat la Oneşti, localitate din care Ciobanu îşi conduce operaţiunile. În ultimii ani a existat propunerea mutării sediului Primăriei Bacău în imobil, dar s-a renunţat la idee, deoarece unele părţi ale parterului fuseseră vândute. Fostul hotel va deveni un bloc de locuinţe. În urma unui sondaj, peste 50% dintre băcăuani s-au declarat de acord cu transformarea clădirii în bloc de locuinţe.
Încercări nereuşite de a vinde ruina de lângă hotel
Lângă Hotelul „Moldova” există şi o construcţie nefinalizată pe care societatea care o administrează a încercat să o vândă în repetate rânduri. Clădirea aparţine Moldova Invest Office SRL Bacău, societate cândva administrata de Corneliu Iacobov, dar aflata acum în faliment. Construcţia clădirii a început în 2008 şi ar fi urmat să fie o extindere a hotelului, cu destinaţia spaţii de birouri. Proprietatea include terenul intravilan de 1.041 mp, construcţia cu o suprafaţă utilă de 1.614 mp, evaluate la circa un milion de euro, preţ în scădere vertiginoasă de la un termen de vânzare la altul. Clădirea a fost abandonată după intrarea proprietarului în faliment şi acum a ajuns un spaţiu insalubru.
Nevoie de locuinţe în Bacău
Transformarea hotelului a adus speranţe locuitorilor urbei, unde este mare criză de locuinţe. Spre exemplu, la Primărie sunt mii de cereri, dar nu pot fi onorate. „Numărul cererilor se ridică la câteva mii, iar locuinţe disponibile sunt doar câteva zeci”, a explicat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Până când va avea şi fondul imobiliar necesar, Serviciul administrativ a elaborat criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate în aprobarea solicitărilor de locuinţe sociale. Au acces la o locuinţă din fondul primăriei persoanele care au domiciliul în Bacău şi lucrează în municipiu sau pe o rază de 30 km, cei care au un loc de muncă şi obţin un venit lunar net pe membru de familie cu 20% mai mic decât câştigul mediu net, la nivel naţional. Criteriile de ierarhizare ţin cont de situaţia locativă actuală, starea civilă, starea de sănătate, vechimea cererii, venitul net etc. Selecţia va fi destul de restrictivă ceea ce e normal în condiţiile în care fondul locativ administrat de autorităţi este redus.
Citeşte şi: Petiţie împotriva defrişărilor dintr-o zonă protejată
Ionuţ ŞERBAN
Imobilul aflat în centrul municipiului are 143 de camere cu 244 de locuri. Hotelul de 12 etaje are 10 suite, 10 apartamente, 30 de camere single şi 93 double.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau