Comunităţi modernizate cu fonduri europene
Dimensiune font:
Milioane de euro au fost atrase prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală * banii au fost obţinuţi în Programul LEADER, în perioada 2012 - 2015 şi au fost utilizaţi pentru realizarea diverselor investiţii în mediul rural * pieţe curate, parcuri, locuri de joacă, alei pavate, iluminatul public sunt doar câteva dintre exemple
De aceşti bani au beneficiat atât primăriile, cât şi investitorii din mediul privat. „Suntem la închiderea primului mandat. Am încercat să valorificăm potenţialul zonei, calitatea vieţii, calitatea mediului, şi, poate cel mai important, să dezvoltăm relaţiile de colaborare între primari, între primari şi privaţi, între beneficiari şi echipa tehnică, de departe cel mai important produs al acestor ani”, a declarat Ştefan Talamba, preşedintele Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Valea Trotuşului”. Cu fondurile atrase prin GAL „Valea Trotusului” s-a reuşit, printre altele, realizarea de terenuri de sport, asfaltarea unor drumuri de interes local şi construirea de poduri. În plus, s-au achiziţionat utilaje pentru executarea lucrărilor în domeniul forestier sau pentru întreţinerea drumurilor.
Parcuri şi proiecte de prevenire a inundaţiilor
Şi prin intermediul GAL Valea Muntelui s-au realizat multe. Astfel, primarul comunei Palanca, Adrian Paliştan, a făcut un parc în faţa Primăriei cu ajutorul fondurilor europene. De asemenea, primarul comunei Asău, Constantin Rădulescu, spune că „Dacă sunt bani, se rezolvă treaba”. Sub administrarea lui au fost executate,cu fonduri europene, lucrări de „prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor” pe un kilometru din pârâul Ciungi. În comuna Poduri, primarul Gheorghe Iscu a gestionat un loc de joacă, un teren de sport şi o lucrare pentru prevenirea inundaţiilor. „Amenajarea parcului de joacă a creat condiţii foarte bune pentru copii şi părinţi. Cel mai important este însă proiectul de prevenire a inundaţiilor pe o distanţă de aproximativ 600 de metri”, declară primarul Iscu. În comuna Dofteana au intrat peste 150.000 euro. Proiectele „Achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru înfiinţarea activităţilor de deszăpezire şi întreţinere drumuri din cadrul serviciului public de salubrizare al Comunei Dofteana”, în valoare de - 108.089 euro, şi „Înfiinţare parc şi amenajare parcare”, în valoare de 50.000 euro, se pot vedea deja în teren. „Am achiziţionat un buldoexcavator şi am realizat parcul de agrement situat în Lunca Trotuşului”, a spus viceprimarul comunei Dofteana, Dana Camară. În schimb, la Dărmăneşti, primarul Constantin Spiridon a implementat un proiect făcut în baza Măsurii 125, mai precis un drum de exploataţie în valoare de 180.000 euro, în Sălătruc - „Punct strada Uzinei”. „Un drum cu o lăţime mai mică, pentru că este destinat în principal utilajelor, dar este benefic pentru această zonă, pentru că foarte mulţi cetăţeni au aici suprafeţe de teren agricol, iar toamna era foarte greu pentru transportul recoltei”, spune primarul Spiridon. O piaţă şi un pod au prins contur şi în comuna Agăş. „Este vorba de podul de la Diaconeşti, cu o lungime de 72,6 m. Abia a fost recepţionat. Deserveşte un număr de 264 gospodării, oamenii nu aveau pe unde să circule”, explică primarul Doru Merluşcă. şi „buldotractorul” achiziţionat de comuna Brusturoasa face toţi banii, explică viceprimarul Toader Popovici: „am reuşit să achiziţionăm un buldotractor cu care ne facem toate treburile gospodăreşti în comună. Ne ajută la decolmatarea pâraielor, la curăţenia drumurilor, am luat o lamă pentru deszăpezire, o maşină de tuns iarbă pentru curăţarea şanţurilor şi tocarea materialelor lemnoase de pe marginea drumurilor, un set de cinci cupe pentru decolmatări de şanţuri, de rigole”. Primarul Vilmoş Gârbea din Ghimeş-Făget a mers pe prevenirea inundaţiilor: „am îndiguit două pâraie care au provocat distrugeri”.
Investiţii în mediul privat
Cătălin Dima, din Mănăstirea Caşin, a reuşit să obţină aproape 10.000 de euro, bani cu care a dezvoltat o afacere în domeniul recreaţional. „Am achiziţionat doi cai din rasa Semigrea, două şei, două hamuri, o caleaşcă şi o sanie. Acestea le voi folosi în activitatea agroturistică şi de agrement”, a declarat Cătălin Dima. În această categorie s-a înscris şi Tica Geană, artist popular din Soveja, care a primit peste 12.000 de euro nerambursabili, bani pe care i-a utilizat pentru dezvoltarea unei activităţi meşteşugăreşti. „Am achiziţionat nişte utilaje care mă vor ajuta să pregătesc mai uşor lâna”, a explicat Tica Geană.
Citeşte şi: Muzeele sunt la limita supravieţuirii
Ionuţ ŞERBAN
Pe lângă acestea s-a mai reuşit modernizarea exploataţiilor agricole, amenajarea unui atelier pentru reparaţi auto, a unui cabinet stomatologic, achiziţionarea de costume populare şi instrumente muzicale, pentru promovarea zonei etnografice şi dotarea cu echipamente pentru activităţi fotografice şi pentru activităţi de tipărire şi servicii conexe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau