Concurenţa neloială dintre ţăranii români şi cei străini
Dimensiune font:
Legea vânzării de terenuri agricole este pentru străini mumă, iar pentru români, ciumă * băcăuanul Laurenţiu Baciu, membru al Consiliului Director al Organizaţiei Europene a Proprietarilor de Terenuri (ELO), dar şi preşedintele Ligii Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), acuză că legea vânzării de terenuri îi defavorizează pe români
Laurenţiu Baciu, lider ELO, arată cu degetul spre legiuitorul român, care a elaborat în aşa fel legea vânzării de terenuri agricole, încât se pun mai multe restricţii românilor decât străinilor. „Majoritatea terenurilor se vând când proprietarilor le crapă măseaua. Vine omul şi zice: «Daţi-mi repede că am un necaz». De obicei, vine cel mai nevoiaş, ăla vine. Eşti nevoit să-i suporţi tu şi Cadastrul, care, de multe ori, costă mai mult decât valoarea terenului. Tu trebuie să-i suporţi cheltuielile la notar. El, ca să-l poată declara, trebuie să depună documentele cu tot cu cartea funciară. Aceste cheltuieli le suportă cumpărătorul. Dar, cine-i cumpărătorul? Să vedeţi la ce rezultate va conduce această lege. Încurcă-i drace! Intenţia a fost să îngreuneze accesul străinilor, dar acum ne-am îngreunat noi situaţia”, a atras atenţia Laurenţiu Baciu.
Terenuri prea ieftine
LAPAR şi liderul ELO avertizează că românii se află în concurenţă neloială cu străinii la achiziţia de terenuri arabile. Motivaţia: cumpărătorii străini beneficiază de credite cu dobândă subvenţionate sau fără dobândă, pe când fermierii români nu au acces nici la credite bancare, nici la fonduri europene. Astfel, limitarea accesului la creditare şi imposibilitatea accesării de fonduri europene de către majoritatea fermierilor români, îi poziţionează într-o acută stare de concurenţă neloială faţă de străini. Laurenţiu Baciu mai subliniază că, pe lângă mâna de ajutor pe care le-o dă legea străinilor, cărora li se facilitează accesul la piaţă funciară din România, şi preţul terenurilor îi încurajează tot pe străini.
Nu trebuie ignorat nici faptul că accesul la fonduri europene este infinit mai greu în România, pentru fermierii români, decât în restul Europei. În plus, subvenţia pe suprafaţă este de câteva ori mai mică decât cea pe care o primesc fermierii străini, iar fermierii români nu au acces la credite, cei străini putând accesa uşor credite cu dobânzi foarte mici.
Sonia PAVELESCU
Citeşte şi: La Policlinica Bacău se fură ca-n codru
„Un hectar de teren în Europa de Vest a ajuns la preţul unui autoturism de lux de firmă sau la preţul unui apartament de lux din Bruxelles” - Laurenţiu Baciu, membru al Consiliului Director al Organizaţiei Europene a Proprietarilor de Terenuri (ELO) şi preşedintele Ligii Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau