Condamnaţi la subdezvoltare din cauza contestaţiilor
Dimensiune font:
O comună întreagă stă fără apă şi canalizare din cauza contestaţiilor, care uneori întârzie lucrările de luni de zile * pe timp de secetă, oamenii rămân fără apă în fântâni * o altă primărie, care plăteşte o chirie usturătoare pentru clădirea administrativă, încearcă de un an de zile construcţia unui nou sediu, blocat în contestaţii
Vreme de aproape o lună, o comună întreagă a fost paralizată din cauza contestaţiilor la un proiect important de dezvoltare locală. Licitat la sfârşitul lunii trecute, proiectul sistemului integrat de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare pentru localităţile comunei Grajduri, în valoare de două milioane de lei a fost întârziat din cauza contestaţiilor. Abia săptămâna aceasta, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a răspuns demersului făcut de Alconep SRL Bacău, respingând plângerea firmei. Societatea ceruse anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii, reevaluarea ofertei acesteia şi suspendarea licitaţiei până la soluţionare. Proiectul de alimentare cu apă şi canalizare a fost aprobat de Consiliul Local Grajduri încă din februarie anul trecut. „Sistemul integrat de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare pentru localităţile comunei este necesar şi oportun, întrucât comuna nu dispune de o reţea de canalizare şi alimentare cu apă, una dintre problemele mari cu care se confruntă comuna este alimentarea cu apă. În perioadele secetoase, pânza freatică scade foarte mult, iar fântânile rămân fără apă”, se arată în motivarea CL Grajduri cu privire la această investiţie.
Sediu nou de primărie, blocat de o hârtie
Cu o problemă similară se confruntă primăria comunei Valea Lupului. Deşi licitaţia pentru construirea sediului s-a consumat la mijlocul lunii trecute, administraţia locală încă nu a putut demara procedurile din cauza contestaţiilor. Şi în acest caz, CNSC a decis că firma contestatară, respectiv SC Stef Edil CDP SRL Neamţ, nu a avut destule argumente în contestaţia înaintată pe 13 decembrie. Proiectul de două milioane de lei a fost gândit încă din 2015. Noul sediu va fi construit în spatele clădirii în care primăria funcţionează în prezent şi pentru care plăteşte, lunar, o chirie de aproape 3.000 de lei. „Necesitatea şi oportunitatea proiectului au fost definite din perspectiva mai multor criterii, cele mai importante fiind necesitatea unui spaţiu cu destinaţia sediu de primărie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de administraţia locală cetăţenilor. În prezent, în ţară se desfăşoară o amplă acţiune legislativă şi operaţională de realizare a infrastructurii de servicii, în special în mediul rural, astfel încât să se atingă parametrii cât mai buni în ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii oamenilor”, au motivat reprezentanţii primăriei Valea Lupului.
Prejudicii de milioane de lei în conturile primăriilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau