Condiţii mizere pentru elevi, într-o şcoală din anii '30
Dimensiune font:
Copiii de grădiniţă şi elevii claselor I-IV dintr-un sat din comuna Probota învaţă în condiţii demult apuse pentru o ţară europeană * fără apă potabilă, cu toalete infecte şi o şcoală care stă să cadă peste ei, copiii sunt înghesuiţi în grupe mixte din cauza spaţiului insuficient * primăria pregăteşte luna aceasta un proiect de modernizare a clădirii, pe care speră să-l finalizeze până la începutul noului an şcolar
Primăria comunei Probota pregăteşte o investiţie record pentru reabilitarea şi modernizarea şcolii primare din satul Bălteni. Valoarea lucrărilor se ridică la 1,2 milioane lei, iar acestea pot începe chiar din această vară, dacă nu va fi întârziată de contestaţii. Condiţiile în care se învaţă în această clădire sunt dintre cele mai vitrege, cu toalete infecte şi fără apă potabilă, cu încălzire pe sobe, dar fără o izolaţie exterioară conformă şi care să împiedice risipa de căldură. Din cauza acestor nereguli, şcolii i-a fost retrasă autorizaţia sanitară de funcţionare încă de acum doi ani. „Clădirea şcolii este construită în anul 1930. De la construire şi până în prezent nu a fost supusă reabilitării, prezentând grave degradări structurale şi funcţionale, acoperiş degradat, instalaţii electrice învechite, grup sanitar exterior fără apă potabilă, încălzire pe baza sobelor, mobilier degradat, toate acestea punând în pericol siguranţa în exploatare a clădirii. Situaţia existentă a clădirii şi condiţiile igienico-sanitare a condus la suspendarea autorizaţiei sanitare de funcţionare a şcolii în august 2015”, arată expertiza tehnică a clădirii. Autorităţile locale spun că în această clădire vor învăţa 40 de preşcolari şi 70 de elevi din învăţământul primar.
Micuţii stau înghesuiţi în clase mixte
Copiii învaţă înghesuiţi, în grupe comasate, din cauza insuficienţei spaţiului. Activitatea preşcolarilor se desfăşoară într-o singură grupă mixtă, compusă din grupă mică, grupă mijlocie şi grupa mare, iar activitatea elevilor din ciclul primar se desfăşoară în trei săli de clasă, respectiv simultan grupa pregătitoare cu clasa I, simultan clasa III cu clasa IV, individual clasa II) „Deşi există numărul necesar de preşcolari şi elevi pentru formarea unor grupe şi clase individuale, activitatea preşcolarilor se desfăşoară în grupă mixtă, iar a elevilor, simultan şi în schimburi, datorită existenţei a numai trei săli de clasă”, indică autorităţile locale, care au solicitat încă de anul trecut un raport de evaluare seismică a clădirii.
A rezistat la cinci mari cutremure
De la construirea ei, şcoala a trecut prin cinci seisme majore, în 1940, martie 1977, august 1986, mai 1990 şi octombrie 2004. „În perioada construirii, cunoaşterea noţiunilor de calcul de rezistenţă era precară, practic inexistentă, iar majoritatea clădirilor erau construite după reguli empirice. În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, elementele structurale şi nestructurale prezentând degradări majore, datorate cauzelor seismice şi neseismice reprezentate de tasări diferenţiale la nivelul infrastructurii”, se arată în documentaţia tehnică aferentă proiectului de modernizare a şcolii din satul Bălteni, comuna Probota.
O societate a primăriei plăteşte lefuri mai mari decât veniturile totale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau