Control judiciar pentru Viorel şi Andrei Hrebenciuc
Dimensiune font:
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca patru persoane judecate în celebrul dosar al retrocedărilor ilegale să fie plasate sub control judiciar * este vorba despre Viorel şi Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, aflaţi în arest la domiciliu
În dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Comăneşti au apărut noutăţi. Cazul este celebru nu numai prin numărul mare de persoane implicate, 17, multe nume foarte sonore, ci şi prin valoarea mare a prejudiciului adus statului, peste 30 de milioane de euro. Miza au fost 43.000 hectare de pădure din zona Comăneşti, solicitate spre retrocedare de către Gheorghe Paltin Sturdza, moştenitor al celebrei familii.
Un dosar cu nume grele
În acest dosar au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul său, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Ancheta îi priveşte pe Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan. Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.
Viorel Hrebenciuc a fost arestat anul trecut, a stat după gratii până în ianuarie 2015, când a primit arest la domiciliu. La fel şi Gheorghe Paltin Sturza. Andrei Hrebenciuc nu a stat deloc în celulă, ci doar în arest la domiciliu. Acum, instanţa a decis punerea lor sub control judiciar.
Liderul băcăuan Viorel Hrebenciuc mai are încă două dosare penale, în care este inculpat pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă dar şi obţinerea de informaţii care nu sunt destinate publicului. Viorel Hrebenciuc, cât şi Ioan Adam, şi-au dat demisia din Parlamentul României
Ce presupune controlul judiciar
Persoana aflată sub control judiciar trebuie să se prezinte la poliţie conform programului de supraveghere, la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, dar şi de a informa dacă îşi schimbă locuinţa. În perioada controlului judiciar pot fi dispuse şi alte obligaţii inculpatului cum ar fi: să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu emită cecuri. În cazul încălcării acestor obligaţii, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă. Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituţia, organul sau autoritatea anume desemnată de organul judiciar care a dispus măsura.
Citeşte şi: Maraton teatral cu 1.600 de artişti
Ionuţ ŞERBAN
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Victimă este Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, care a pierdut peste 300 de milioane de euro în urma retrocedării celor 43.000 de hectare de teren forestier.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau