Controlul judiciar este neconstituţional!
Dimensiune font:
Situaţie fără precedent în justiţia românească * judecătorii CCR au scos în afara legii controlul judiciar, pe care l-au stabilit a fi neconstituţional * judecătorii au motivat că nu este prevăzut un termen limită în Codul de procedură penală, ceea ce încalcă unele drepturi fundamentale * de măsura controlului judiciar au beneficiat deja nume mari din zona Moldovei
Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat ieri ca fiind neconstituţionale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate. Potrivit unui comunicat al CCR, s-a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26). „În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora”, precizează CCR.
Clemenţă pentru interlopi şi avocaţi ieşeni
Liderul celui mai temut clan interlop din Moldova a fost pus sub control judiciar. Reamintim că DIICOT Iaşi îl acuză pe Constantin Corduneanu de contrabandă cu arme şi constituirea unui grup infracţional organizat, după ce poliţiştii vasluieni au oprit maşina unui constănţean. „Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii iulie 2014, Constantin Corduneanu a iniţiat constituirea unei grupări criminale cu scopul introducerii în mod ilegal în România de armament şi a muniţiei aferente”, au spus procurorii DIICOT. Cel contactat de interlop, Ovidiu Ranzburg, a fost tras pe dreapta. Anchetatorii au găsit în maşină un revolver spaniol Astra Unceta de 9 mm şi muniţie care, spun anchetatorii, îi aparţineau ieşeanului şi fuseseră aduse ilegal.
Aceeaşi măsură s-a luat pentru avocatul Cristian Nicolae Moşuţi, cercetat pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Moşuţi este acuzat că şi-a păcălit clientul. „S-a reţinut faptul că, la 15 noiembrie 2013, Moşuţi Cristian a determinat, prin inducere în eroare, persoana vătămată M. C. să semneze contractul de asistenţă juridică definit în mod fraudulos ca act adiţional, prin care aceasta din urmă îşi asuma o obligaţie de plată de 200.000 euro plus TVA şi 1 la mie penalităţi de întârziere pe zi, obligaţie despre care persoana vătămată a luat la cunoştinţă doar în cursul procedurilor de executare silită”, au spus procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.
Decanul de la Medicină, ultimul pe listă
Cel mai recent caz de punere sub control judiciar este cel al Doinăi Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină, acuzată de procurorii DNA de luare de mită, este tot sub control judiciar. Anchetatorii au dispus aceeaşi măsură pentru marocanul Haizoun El Houssine, acuzat de dare de mită, şi palestinianul Romeen Agha, în sarcina căruia s-a reţinut complicitatea la cea din urmă infracţiune. Potrivit procurorilor, Doina Azoicăi şi-a pătat numele pentru o şpagă de-a dreptul derizorie. „Pe 22 noiembrie, prin intermediul lui Agha Romeen şi al altor persoane, Azoicai Doina a primit de la Haizaoun El Houssine o tavă placată cu argint şi un ceainic posibil tot din argint, drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase înscrierea, în cadrul acestei instituţii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”, au precizat anchetatorii.
Grangurii Moldovei stau cu emoţii
În Moldova, sub control judiciar se află fostul director adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi superiorul ei de la Bucureşti, Gheorghe Benu. Din lot făcuseră parte şi Lya Chiriac, Ionela Melania Blănaru şi Nicoleta Cheler, angajate ale APIA Suceava, dar şi medicul veterinar Neculai Toma (Horodnicu de Sus), Ioan Piticari (proprietarul unei asociaţii de creştere a animalelor din Câmpulung Moldovenesc), medicul veterinar Lucian Ciobanu ( DSVSA) şi fostul primar de Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Şerban. Ei au fost cercetaţi pentru fraude cu fonduri europene. Şmenurile au avut loc în complicitate cu APIA Bucureşti.
În acest an, sub control judiciar au mai fost puşi iniţial primarul Bacăului, Romeo Stavarache (aflat în arest la domiciliu), primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan (aflat acum în arest), primarul din Săveni Relu Târzioru şi fostul şef al APIA Botoşani, Ovidiu Epuraş (scoşi ulterior de sub control).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau