Copii aruncaţi în lupta electorală EXCLUSIV
Dimensiune font:
Zeci de tineri care abia au împlinit vârsta maturităţii sunt aruncaţi în bătălia electorală * o parte dintre tinerii candidaţi sunt copii de primari sau funcţionari publici, înscrişi ilegal pe listele de consilieri locali * în urma unui raport realizat de Expert Forum, semne de întrebare se îndreaptă către cei care profită de pe urma „bobocilor” din politică, în condiţiile în care, la vârsta lor, educaţia trebuie să primeze * judeţul Iaşi se află în primele trei pe ţară la numărul de tineri sub 23 de ani înscrişi pentru alegerile locale şi cărora legea le interzice candidatura * o parte dintre aceşti tineri sunt plecaţi din ţară de ani buni
Zeci de tineri care abia au împlinit vârsta maturităţii şi care, probabil, nici nu şi-au terminat şcoala, candidează la alegerile locale de pe 5 iunie. Judeţul Iaşi este pe locul trei în ţară la numărul de candidaţi sub 23 de ani înscrişi pe listele electorale, deşi legea nu permite acest lucru. Ba mai mult, potrivit unui raport întocmit de Expert Forum (EFOR), o parte dintre aceşti tineri candidează pentru mai multe partide, de unde rezultă că alţii profită de naivitatea lor. În total, în judeţul Iaşi sunt 21 de candidaţi la alegerile locale, pentru funcţiile de consilieri locali, cu vârste sub 23 de ani. „Legea 115/2015 prevede că un candidat trebuie să aibă minim 23 de ani, iar candidaturile depuse pe mai multe liste de candidaţi sau atât pe liste, cât şi ca independent sunt nule. În toată ţara, 449 candidaţi au sub vârsta legală de 23 de ani”, spun reprezentanţii EFOR. În judeţul Iaşi, doi candidaţi au vârsta de 19 ani, unul de la PNL, în localitatea Ţibana, şi altul de la PMP, la Tansa. Potrivit profilului de pe o reţea de socializare, candidatul de 19 ani al PMP la Consiliul Local din Tansa a început, luna trecută, studiile la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp”. Un alt candidat al Partidului Social Românesc (PSRO), din localitatea Drăguşeni, în vârstă de 20 de ani, arată pe pagina de socializare că trăieşte în Spania, ceea ce denotă că partidele au apelat la tot felul de trucuri pentru a-şi completa listele electorale pentru consiliile locale. „Nu m-au informat. Oricum, fiind al şaptelea în lista de consilier, nu am şanse reale, deci nu au ce-mi valida. Din proprie iniţiativă am vrut să intru în politică, dar uite că lipsa de experienţă sau dezinteresul şi-au făcut simţite prezenţa. Acum sunt în ţară, la toamnă mă întorc în ţările calde”, a spus tânărul candidat la CL Drăguşeni.
Fiice de primar, înscrise ilegal pe liste
Fiica primarului comunei Todireşti, Vasile Buzatu, a fost înscrisă pe listele electorale din partea PSD, sub incidenţa unor posibile infracţiuni, aşa cum arată Legea 115/2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Nicoleta Buzatu, absolventă a Liceul Teoretic „Miron Costin” Paşcani, are doar 22 de ani. Pentru a înţelege dacă primarul comunei Todireşti a apreciat riscul înscrierii sub semnul falsului în declaraţii a propriei fiice, acesta a fost contactat telefonic de către redactorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, însă nu a răspuns. La nivelul judeţului Iaşi, din cei 21 de candidaţi sub 23 de ani, cinci sunt susţinuţi de PSRO, patru de către Partidul Mişcarea Populară, patru de către PSD, trei de către Uniunea Naţională pentru Progresul României, trei de Partidul Alianţa Naţională a Liberalilor şi Democraţilor, unul de către Partidul Naţional Liberal şi unul de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. Pe localităţi, trei sunt din Drăguşeni (toţi de la PSRO), trei din Leţcani (doi PSD şi unul PSR), doi din Hîrlău şi câte unul din Mirosloveşti, Todireşti, Coarnele Caprei, Schitu Duca, Ţuţora, Sineşti, Tansa Scânteia, Stolniceni-Prăjescu, Ţibana, Mădârjac, Erbincei şi Lespezi.
Tinerii riscă sancţiuni
Experţii spun că această situaţie a fost generată de necunoaşterea legii, dar şi a lejerităţii cu care birourile electorale tratează documentaţia. Mai mult, câştigarea unui mandat de către un candidat înscris ilegal în cursa alegerilor va avea noi consecinţe.
„Pe lângă posibila intenţie a candidaţilor şi necunoaşterea legii, problema vine din faptul că membrii birourilor electorale de circumscripţie nu verifică documentele riguros. Întrucât candidaturile nu mai pot fi contestate în eventualitatea că aceste persoane ar câştiga alegerile, ar fi sancţionate prin faptul că mandatele lor nu ar fi validate. Trebuie introduse mecanisme clare în lege, care să permită anularea unor candidaturi bazate pe documente care conţin informaţii false, chiar şi după rămânerea lor definitivă”, spun reprezentanţii EFOR. În plus, deciziile de admitere a candidaturii mai generează o serie de efecte, cum ar fi comiterea falsului în declaraţii de către candidaţi, prin faptul că au semnat o declaraţie pe proprie răspundere prin care confirmă că respectă condiţiile de candidatură, inclusiv vârsta, dar şi falsul în declaraţii din partea partidelor care au susţinut aceste candidaturi. Mai mult, Legea partidelor nu permite ca un cetăţean să facă parte din mai multe partide în acelaşi timp, situaţie în care se află 28 de candidaţi la nivel naţional.
21
Este numărul candidaţilor cu vârsta sub 23 de ani din judeţul Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau