Copiii care plâng la poarta penitenciarului
Dimensiune font:
Sute de copiii, printre care se numără şi minori, bat în fiecare lună la poarta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi cerând ca părinţii lor să se întoarcă mai repede acasă * o bună parte dintre aceşti copii se află în atenţia autorităţilor, iar alţii au fost luaţi în grija apropiaţilor familiei * judeţul Iaşi se află pe locul doi în ţară la numărul de copii cu părinţi aflaţi în detenţie
Aproape 300 de copii trec, lunar, pragul Penitenciarului Iaşi pentru a-şi vedea rudele aflate în detenţie. Este una din cele mai sumbre realităţi adusă în actualitate de ONG-urile în domeniu. Printre aceştia se află zeci de minori, care au fost lăsaţi în grija sorţii din cauza unor momente de nesăbuinţă a celor apropiaţi. În tot acest proces, cei mici trec printr-un stres cumplit, încă de la poartă fiind verificaţi precum adulţii, ca măsură preventivă împotriva introducerii obiectelor interzise de lege, în penitenciar. Potrivit unor precizări făcute comisarul şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţiei Alternative Sociale, au existat cazuri în care copiii aveau asupra lor telefoane. „În medie, circa 280 copii păşesc pragul penitenciarului în scopul de a-şi vizita părinţii, unchii, fraţii sau bunicii. Procedura de verificare a copiilor nu este diferită de cea a adulţilor, este asemănătoare, iar legislaţia privind siguranţa locurilor de deţinere nu distinge ca accesul în penitenciare să se realizeze pe categorii de vârstă. Au fost situaţii când chiar asupra copiilor au fost descoperite obiecte interzise”, a spus comisarul şef Marius Vulpe. Acesta a precizat însă că personalul a fost instruit astfel încât efectele unui control să nu fie traumatizante. În anumite condiţii însă, potrivit legii în vigoare, copiii nici nu au voie să-şi îmbrăţieze părinţii. „Nu este o particularitate a Penitenciarului Iaşi ci a sistemului, o reglementare legală specifică a tipurilor de vizite acordate deţinuţilor. În cazul vizitei cu dispozitiv de separare, care este un geam, e lesne de înţeles că nu se poate, iar în cazul vizitei fără dispozitiv nu se permite contactul, pentru reducerea riscului de introducere de obiecte sau substanţe interzise în penitenciar”, a adăugat şeful Penitenciarului Iaşi.
Sistemul de comunicare online se lasă aşteptat
Un alt aspect care îngreunează relaţia dintre copii şi părinţii aflaţi în detenţia este lipsa unui sistem informatic despre care s-a tot vorbit, încă din luna aprilie, dar care nu s-a implementat la Iaşi. Este vorba de o aplicaţie online, ce implică şi contactul vizual, prin intermediul unei camere video. „Momentan, nu a fost implementat acest gen de vizite la Iaşi, deşi spaţiul necesar a fost amenajat în vederea acordării vizitei online. Urmează ca, în cel mai scurt timp, în funcţie de dispoziţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi elaborarea procedurilor opţionale, să se stabilească categoriile de deţinuţi ce pot beneficia de acest drept. Considerăm că ar fi benefic pentru minorii aflaţi în detenţie să poată uza de acest gen de vizite, însă acum nu avem această categorie de deţinuţi în penitenciar”, a completat Marius Vulpe.
Statistici sumbre
Reamintim că judeţul Iaşi este pe locul doi în ţară, după Bucureşti (Penitenciarul Jilava), ca număr de copii cu părinţi aflaţi în detenţie. La mijlocul acestui an, în judeţul Iaşi existau 993 copii cu unul sau ambii părinţi condamnaţi la închisoare, din care doar 53 se aflau în atenţia autorităţilor abilitate. Statistica realizată de Asociaţia Alternative Sociale arată că, în sistemul penitenciar, 39% dintre cei încarceraţi sunt părinţi a cel puţin unui copil, iar din aceştia, mai mult de jumătate, 68% au doi sau mai mult de doi copii.
Citeşte şi Drama copiilor care-şi văd părinţii printre gratii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau