Creşte numărul copiilor cu dizabilităţi
Dimensiune font:
Statistica Direcţiei de Protecţie a Copilului Neamţ arată că, în primele 10 luni din 2015, au apărut 239 de cazuri noi de copii cu dizabilităţi în judeţ * cele mai puţine cazuri sunt înregistrate pe Valea Muntelui, iar cele mai multe în municipiul reşedinţă de judeţ
239 de cazuri noi de copii cu handicap au fost înregistrate, în primele 10 luni din 2015, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Neamţ. Mai dureros este faptul că, în aceeaşi perioadă, 11 copii cu dizabilităţi din judeţ şi-au pierdut viaţa.
Totalul copiilor cu handicap înregistraţi în evidenţele DGASPC Neamţ până la 31 octombrie 2015 ajunge la 1.869, dintre ei 783 fiind fete, iar 1.086 băieţi. Distribuţia pe localităţi arată că la Piatra Neamţ sunt cele mai multe cazuri - 361 de copii cu handicap, la Roman sunt 183, la Târgu Neamţ - 75, la Bicaz - 22 de cazuri, iar oraşul Roznov are 27 de copii încadraţi în grad de handicap.
Citeşte şi Pietrenii au dat startul sărbătorilor de iarnă
La polul opus se situează Valea Muntelui, unde numărul de copii cu handicap înregistraţi este mai mic: comuna Grinţieş - un singur caz, comunele Ceahlău şi Dămuc - câte şase cazuri, Bicazu Ardelean - 10 cazuri şi Bicaz Chei - 13 cazuri. „Este evident că o parte din populaţia judeţului suferă de diverse dizabilităţi şi acest lucru ar trebui să ne motiveze pe toţi să facem eforturi pentru a integra aceste persoane în mediul social şi economic, fiecare dintre ele putând aduce valoare comunităţii din care provine. În ultimii ani s-au făcut schimbări uriaşe în domeniul îngrijirii şi asistenţei persoanelor cu dizabilităţi, dar mai avem de lucru pentru a elimina barierele şi îngrădirile de orice fel cu care sunt înconjurate, cel mai important fiind schimbarea mentalităţii“, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.
Fluturaşi pentru informarea părinţilor
Copiii cu dizabilităţi din Neamţ pot beneficia gratuit de servicii de consiliere, de evaluare psihologică, dar şi de o serie de terapii specifice destinate recuperării, fie în centrele din structura DGASPC Neamţ, fie la domiciliu, o echipă mobilă deplasându-se periodic la beneficiari. Pentru a veni în sprijinul familiilor care au copii cu dizabilităţi, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului a înmânat, în perioada ianuarie-octombrie, sute de fluturaşi informativi, în vederea orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, a consiliat părinţii, a făcut evaluări psihologice ale copiilor, a întocmit şi transmis documentaţia către Centrul Judeţean de Asistenţă Educaţională Neamţ.
Alexandra DOBRESCU
Cele mai multe cazuri dintre cele nou înregistrate sunt ale copiilor cu afecţiuni mentale, fiind 73 în această situaţie, în timp ce 60 de copii suferă de boli asociate, iar 54 de afecţiuni somatice (organe interne sau tumori).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau