Creşteri salariale de tot râsul
Dimensiune font:
Angajaţii din judeţul Bacău au avut cea mai mică majorare salarială, la nivel naţional, din ultimul an * singurii care câştigă bine sunt salariaţii din industria extractivă, din industria prelucrătoare, din domeniul bancar şi al asigurărilor
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat recent datele centralizate referitoare la creşterile salariale din oraşele şi judeţele României în ultimul an. Chiar dacă se numără printre cei fericiţi că au un loc de muncă, majoritatea salariaţilor trebuie să se mulţumească şi în 2015 cu lefurile mici pe care le-au avut şi în anii anteriori.
Locuri de muncă puţine, lefuri mici
Bacăul are pretenţii de important centru economic al Moldovei, ocupant al locului al II-lea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, după judeţul Iaşi, dar în realitate este cap de „listă neagră” cu cea mai mică creştere salarială, de doar 1,4%, în 2014. Mai precis, băcăuanii câştigă în medie 1.460 de lei/lună în 2015 faţă de 1.397 lei/lună în anul 2014. Explicaţiile privind salariile mici ale băcăuanilor sunt legate de climatul economic defectuos al zonei. „Economia nu merge, locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite. Nu mai avem industrie, dar în schimb avem mult comerţ, unde nu se dau salarii prea bune. Mulţi angajaţi au câte două locuri de muncă şi la fiecare sunt contracte parţiale de muncă, fapt ce se reflectă în statistici şi trage cifrele în jos”, spune Martin Fârţade, liderul Cartel Alfa, filiala Bacău.
Creşteri mici ale veniturilor au fost înregistrate în toate judeţele Moldovei, unde munca este răsplătită cu bani puţini. Este vorba de Suceava, unde veniturile medii au crescut cu 1,5% şi Vaslui, cu 1,8%. Potrivit datelor INS, Capitala oferă în continuare, cele mai bune salarii medii. În ultimul an, veniturile bucureştenilor au crescut cu 6%, ajungând la 2.419 lei, ale celor din Ilfov au crescut cu 9% şi au ajuns la 2.018 lei iar pe locul trei se află Clujul, cu un salariu mediu de 1.838 lei.
Citeşte şi: Taxe de lux la Cimitirul „Sărata II”
Angajaţi norocoşi
INS a făcut publice şi datele privind salariul mediu, pe ultima lună, în funcţie de codul CAEN. Cei mai bine plătiţi sunt angajaţii din industria extractivă, din industria prelucrătoare, dar şi din domeniul bancar şi al asigurărilor. Potrivit INS, lucrătorii care scot ţiţeiul brut şi gazele naturale câştigă, în medie, 7.084 de lei, cei care lucrează la fabricarea produselor din cocserie şi ţiţei, 6.421 de lei, iar cei care fac intermedieri financiare, 6.825 de lei. Sunt plătite cu puţini bani domeniile agricultură, vânătoare şi servicii anexe (1.828 de lei), confecţii (1.561 de lei) şi fabricarea de mobilă (1.665 de lei).
Ionuţ ŞERBAN
„Este important ca atunci când în zonă apar investitori străini să se folosească forţă de muncă locală pentru ca şi numărul băcăuanilor care beneficiază de banii investiţi să fie cât mai mare” - Martin Fârţade, liderul Cartel Alfa, filiala Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau