Cum îţi poţi pierde pâinea ca asistent maternal
Dimensiune font:
Cazul unei fetiţe din Vaslui, abuzate sexual de soţul asistentei maternale în grija căreia se afla, a şocat opinia publică şi i-a oripilat pe angajaţii din sistemul protecţiei sociale * de-a lungul timpului, la Vaslui s-au mai înregistrat cazuri de copii care au avut probleme cu asistenţii maternali la care fuseseră daţi în plasament, însă acesta este primul abuz sexual reclamat
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui sunt şocaţi de cazul micuţei agresate sexual de soţul asistentului maternal care o avea în grijă şi spun că astfel de cazuri sunt izolate şi că nu se poate pune o etichetă întregului sistem. „În general, suntem mulţumiţi de activitatea asistenţilor maternali. Sunt persoane cu experienţă, responsabile, care nu comit abuzuri, persoane care au o conduită civilizată şi se ocupă cum trebuie de copii. Rar se întâmplă să avem cazuri de retragere a atestatelor asistenţilor maternali. Vorbind despre cazul recent al fetiţei abuzate, este inadmisibil ce s-a întâmplat, acel bărbat care a abuzat o copilă nu poate fi numit om”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ştefănică.
În cursul acestui an, în judeţ au fost retrase cinci atestate, din cauza neregulilor depistate la asistenţii maternali, în condiţiile în care sunt în plată peste 1.650 de astfel de asistenţi, iar alte persoane solicită să se înscrie la cursuri. Acestora li se face o evaluare psihologică relevantă, sunt asistenţii urmăriţi permanent pentru evitarea situaţiilor neplăcute? Specialiştii DGASPC Vaslui susţin că da. „Vizite de monitorizare se fac trimestrial de către managerul de caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.
La nivelul judeţului Vaslui sunt în plată aproximativ 1.650 de asistenţi maternali profesionişti. Având în vedere tendinţa reintegrării în familia lărgită a copiilor care au nevoie de ocrotire, numărul asistenţilor s-a menţinut relativ constant.
Raport în culori roz de la Neamţ
În judeţul Neamţ sunt atestaţi 437 de asistenţi maternali profesionişti, care au în plasament 568 de copii. Toţi sunt monitorizaţi o dată la 3 luni sau ori de câte ori este cazul. „Monitorizarea constă în vizite ale specialiştilor din cadrul DGASPC la domiciliul asistenţilor, dar şi la unităţile de învăţământ ale copiilor (şcoli, grădiniţe, licee etc.). În cazul în care există cel mai mic semn de suspiciune se colaborează cu specialiştii din cadrul altor servicii sau instituţii. Dacă situaţia o impune, se direcţionează copiii către medici specialişti sau sunt incluşi în programe de consiliere psihologică”, a precizat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGAPSC Neamţ.
În ultimii 15 ani, nu au existat situaţii în judeţ de copii abuzaţi de asistenţii maternali şi nici nu au fost retrase atestatele asistenţilor din cauza unor comportamente nepotrivite sau iresponsabile faţă de copii.
Citeşte şi: Abuzată sexual de soţul mamei de împrumut din Vaslui
Tudor IFRIM, Ingrid CIOFOAIA
„Vizite de monitorizare se fac trimestrial de către managerul de caz. Asistenţii maternali sunt permanent verificaţi, iar dacă se constată nereguli se merge până la retragerea atestatului”- Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau