Cum poţi ajunge student în Danemarca
Dimensiune font:
An de an, tot mai mulţi tineri români caută informaţii despre programele de studii internaţionale în surse precum profesori, materiale de la universităţi sau RIUF, cel mai mare târg internaţional de universităţi, unde cei mai mulţi dintre ei găsesc şi răspunsurile căutate * unul dintre ei este Andrei Horodincă, care a ales să studieze în Danemarca * la fel ca şi el, elevii din Botoşani pot afla lucruri interesante la RIUF, care va avea loc la Iaşi, pe 9 octombrie
Andrei a studiat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoşani şi a decis în clasa a XII-a că Danemarca e cea mai bună opţiune pentru el în ceea ce priveşte studiile universitare. Multimedia Design & Communication este specializarea pe care o urmează la KEA Copenhagen School of Design and Technology şi este foarte încântat de mediul de lucru. Despre cum a ajuns să fie student internaţional, ce l-a motivat să ia această decizie şi care sunt sfaturile pentru colegii mai mici, aflăm de la Andrei într-un scurt interviu.
- Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?
- Întotdeauna mi-au plăcut provocările, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am luat decizia de a pleca în Danemarca. Pe de altă parte, în România nu aş fi avut nicăieri posibilitatea de a studia ce studiez aici, iar faptul că sunt foarte pasionat de ceea ce fac m-a determinat să nu mă uit înapoi şi să îmi urmez visul.
- Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani şi să fii la aproximativ 2.000 de kilometri distanţă de casă?
- Mulţi ar spune că este foarte greu. Eu nu neg asta, dar nici nu sunt de acord. Fiind o fire mai aventuroasă, pentru mine a fost o provocare, dar am trecut demult peste dorul de casă. Te maturizează enorm o astfel de experienţă, să fii pe cont propriu o perioadă foarte lungă de timp, să îţi porţi singur de grijă şi să nu mai depinzi de părinţi.
- Ce îţi place cel mai mult în şi la ţara în care studiezi?
- Danemarca este o ţară minunată. Am întâlnit aici o lume cu totul diferită, o lume în care eu, personal, mă simt acasă. Dacă ar fi să aleg un lucru care îmi place cel mai mult, acesta ar fi mentalitatea oamenilor şi faptul că Danemarca este o ţară foarte internaţională, open-minded şi neconvenţională.
- Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
- Este scump, cel puţin în Danemarca. Eu am avut norocul de a beneficia de ajutorul părinţilor la început, dar încetul cu încetul am trecut peste faza asta, am găsit o slujbă care eventual mi-a asigurat o bursă lunară primită de la guvern şi de aproape un an mă descurc de unul singur. Mai mult de atât, roata s-a întors, iar acum am posibilitatea de a şi trimite acasă, nu numai de a primi.
- Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
- În primul rând, o astfel de experienţă nu numai că te maturizează, dar te face să vezi viaţa cu alţi ochi. Te face să te gândeşti la trecut, pe vremea adolescenţei şi să realizezi cât de puţine ştiai. E mult mai mult decât studiat în străinătate, e un pas imens, rapid şi eficient către maturitate şi pot spune că orice tânăr ce ia această decizie este deja cu doi paşi înaintea celorlalţi.
Codrin ISPAS
Tinerii botoşăneni pot afla amănunte despre studiul în străinătate participând la
RIUF – Romanian International University Fair, singurul târg de universităţi din zona Moldovei, care va avea loc pe 9 octombrie la Congres Hall-Palas din Iaşi. Te poţi întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universităţi internaţionale din Europa de Sud-Est. Aici poţi afla informaţii personalizate despre studiul în străinătate, poţi participa la workshop-uri şi seminarii şi afli ce înseamnă consilierea în carieră. Cei interesaţi de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obţinute din participarea la târg.
Educativa este un grup de companii private şi organizaţii non-guvernamentale ce dezvoltă şi promovează împreună proiecte şi servicii ce oferă tinerilor români oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO - serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multe oportunităţi de carieră interesante şi atractive tinerilor români cu experienţă academică şi/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau