Cum privesc părinţii ora de religie
Dimensiune font:
Mulţi părinţi sunt de acord cu studierea religiei în şcoli şi cer modificarea programei * ei vor ca materia să fie predată mai atractiv * şi copiii împărtăşesc această idee
Dezbătută de aproape 20 de ani în România, obligativitatea studierii religiei în şcoală continuă să genereze discuţii şi controverse. Pe de o parte profesori de la alte discipline consideră că elevii ar trebuie să se concentreze la şcoală pe studiul acelor materii, pe de altă parte părinţii spun că orarul este suficient de aglomerat pentru ca prichindeii să mai stea o oră în plus la şcoală. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că religia nu mai este obligatorie la şcoală, iar părinţii sau elevii care îşi doresc să urmeze orele de religie trebuie să facă o solicitare în acest sens.
Copiii vor ore dinamice şi interactive
Botoşănenii spun că şi până acum li s-a cerut acordul sau dezacordul pentru ora de religie, împotrivă fiind doar părinţii copiilor de altă religie. „În fiecare început de an şcolar am semnat un chestionar în care mi-am dat acordul pentru ora de religie”, a precizat Adina Ionescu, mama unei fetiţe de clasa I din Botoşani. Părinţii mai susţin că studiul religiei este benefic, dar ar dori să se facă într-un mod mai realist şi mai puţin îndreptat spre latura punitivă. „E important să ştie copiii ce înseamnă rugăciunea, împărtăşania, Biserica. Dezaprob modul în care unii profesori de religie încearcă să îi convingă de ce e important să nu facă lucruri rele, spunându-le că va veni îngerul rău sau că vor ajunge în Iad”, a spus Raluca A., mama unei fetiţe din clasa I din Piatra Neamţ. Copiii ar prefera ca această oră sa fie mai dinamică şi interactivă. „Îmi place uneori, dar sunt zile când mă plictisesc. Mi-ar plăcea dacă am discuta mai mult şi ni s-ar pune întrebări la care noi să ne gândim”, a spus Natalia A., elevă în clasa I la Şcoala Nr. 2 din Piatra Neamţ.
Directorii de şcoli spun că numărul părinţilor care nu doresc studierea religiei în şcoli este foarte mic. În plus, indiferent de religie şi culte, elevii trebuie să aibă o notă la rubrica Religie.
Grupaj coordonat de Lucia HACMAN
„Sunt de acord cu predarea religiei în şcoli, însă nu la modul habotnic, în care elevul să fie îndoctrinat şi silit să devină practicant al unei confesiuni. Mai degrabă, mi-aş dori ca la ora de religie să se studieze religiile, nu religia, fără să obligi copiii să aplice învăţăturile acestora, să tocească rugăciuni şi să facă mătănii. Probabil că o astfel de materie ar deveni atractivă pentru absolut toţi copiii, din toate confesiunile. Cât priveşte cererea privind participarea la ora de religie, mi se pare OK să mi se ceară acceptul de la începutul anului şcolar, nu de la jumătatea lui. Asta după ani şi ani în care acest obiect era privit ca fiind aproape obligatoriu” - Dan H. din Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau