Cum s-au închis taberele şcolare
Dimensiune font:
Despre taberele din judeţul Bacău se poate vorbi numai la trecut * până în anul 2000 au fost şase, din care nu a mai rămas decât una, cea de la Valea Budului * cauza pentru care complexele au ajuns o ruină este lipsa banilor, a iniţiativelor care poate le-ar fi salvat
Tabăra de la Valea Budului este o opţiune pentru copiii ai căror părinţi nu au bani pentru călătorii scumpe. Complexul se află pe drumul care duce de la Bacău către Moineşti, într-o pădure. Zona este frumoasă şi poate tabăra ar arăta mult mai bine dacă ar fi bani. Clădirile au fost zugrăvite în această vară, la fel şi sala de mese, căsuţele sunt cochete. Locul este cunoscut pentru taberele de limba engleză care se derulează aici de câţiva ani. Vin copii din toată ţara, nu mulţi, dar vin. Zilele trecute complexul a fost animat de elevi din Braşov (36), Ialomiţa (11) şi Bacău, că-i mai aproape. Le-a plăcut, s-au jucat, s-au distrat. Când eşti copil, lucrurile sunt mult mai simple, nu te gândeşti la condiţii, la igienă, la cearşafuri curate, la aclimatizare. Asta este treaba celor mari. Pentru tine, ca şi elev, contează doar distracţia. „Ne-a plăcut, am venit cu teacher. A fost nou pentru noi, că e o zonă de munte. Noi venim din Ialomiţa unde e mai cald, nu sunt brazi, munţi”, am aflat de la Irina.
Citeşte şi „Profesorul e forţat să rămână mereu tânăr”
„Nu se mai poate face nimic”
Imediat ce limba lui Shakespeare nu s-a mai auzit, locul s-a umplut de acorduri folclorice. La iniţiativa Direcţiei Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Bacău şi cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului s-a deschis Tabăra Naţională de Cultură Etnografică „Acasă la Noi”, care a reunit peste 100 de participanţi. „Pe măsură ce evoluăm tehnologic, tradiţia populară se cam pierde. Ca urmare, am hotărât să continuăm tradiţia acestei tabere, care, pe lângă faptul că este axată pe muzica şi dansul popular, trebuie să luăm în considerare şi portul popular”, a fost de părere Theodora Jacotă, de la DJST Bacău. Tabăra este la cea de-a VII-a ediţie naţională, prima fiind în 1995 la Sălătruc. Poate că locul nu s-ar fi schimbat dacă banii ar fi permis funcţionarea complexului. O ruină a ajuns şi celebra Tabără şcolara de la Valea Uzului, care stă închisă din 2004. În aceeaşi situaţie este şi tabăra de la Dărmăneşti, care funcţiona într-un castelul ce a aparţinut familiei Ştirbei. După ce clădirea a fost retrocedată, complexul s-a închis, la fel şi Geamăna, pentru care 2004 a fost ultimul an când a mai primit oaspeţi. Lipsa banilor a închis şi Tabăra Poiana Sărată, care nu mai este funcţională din 2005. „Tabăra Valea Budului e singura pe care avem solicitări. Anii trecuţi mai aveam şi pentru Sălătruc. În rest, nimic. Celelalte tabere pe care le avem în patrimoniu sunt în conservare, dar nu se mai poate face nimic acolo”, a spus George Cojocaru, directorul DJST Bacău.
La Valea Budului va urma o tabără de artă şi măiestrie (31 iulie-6 august) organizată de Asociaţia „Armonie şi Culoare”, apoi Tabăra Naţională de Artă „George Apostu” (7-13 august).
Eva TRANDAFIR
„Tabăra Valea Budului e singura pe care avem solicitări” – George Cojocaru, directorul DJST Bacău
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau