Cumpărători-acrobaţi pe gardul Bazarului
Dimensiune font:
În oraşul cu un metru pătrat de mall pe cap de locuitor sunt oameni care preferă să sară garduri sau să se caţăre de digul râului Suceava doar ca să facă unele cumpărături în Bazarul închis de pompieri * centrul a fost închis din cauza lipsei condiţiilor de securitate la incendii
Cel mai mare bazar din Moldova, aflat în Lunca Sucevei, a fost închis de pompieri la începutul lunii noiembrie pentru că nu îndeplinea condiţiile minime pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
În ciuda faptului că porţile centrului comercial erau sigilate de pompieri, comercianţii şi-au deschis ieri chioşcurile şi nu au dus lipsă de clienţi. În oraşul cu un metru pătrat de mall pe cap de locuitor, sunt oameni care preferă să sară garduri sau să se caţăre pe digul râului Suceava doar ca să facă niscai cumpărături în bazar. Asta s-a întâmplat chiar la strada principală sub ochii poliţiştilor Primăriei Suceava.
Citeşte şi Ucenicia nu are căutare
Circ pe garduri
Cu sacoşele de rafie sau covoarele în spate, clienţii au spus că au venit să-şi facă cumpărăturile pentru sărbători. Nu păreau deranjaţi că bazarul funcţiona ilegal sau că erau nevoiţi să se comporte de parcă erau la furat şi nu la cumpărat, cocoţându-se sau târându-se pe sub parapeţi. „Nu ne luaţi pe noi la întrebări. Să-i luaţi pe cei care au deschis. Noi cumpărăm că nu avem ce face. Este mai ieftin în bazar”, ne-a spus ieri o pensionară în timp ce se străduia să se strecoare pe sub un parapet ca să iasă din bazar.
Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ne-a confirmat că ieri bazarul din Lunca Sucevei era în continuare închis. Găleată a mai spus că instituţiile cu atribuţii în domeniu ar trebui să se asigure că măsurile stabilite de pompieri sunt respectate. Este vorba despre Inspectoratul de Poliţie şi Poliţia Locală.
Primarul Ion Lungu a recunoscut că există o presiune foarte mare în bazar şi că în centrul comercial nu se desfăşoară acte de comerţ. Lungu susţine că bazariştii au venit să-şi aşeze marfa în standuri. „Oamenii au venit ca să-şi aşeze marfa în chioşcuri. Nu-i putem împiedica să facă asta”, a spus Lungu.
Pompierii vor sesiza Parchetul
Ca să funcţioneze legal, Primăria Suceava, în calitate de proprietar al spaţiului comercial din cartierul Burdujeni, trebuie să adopte o serie de măsuri pentru respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. În primul rând, trebuie să mute chioşcurile de pe căile de acces ale bazarului, în aşa fel încât în caz de incendiu să poată interveni maşinile pompierilor. Tot Primăria trebuie să construiască un gard între bazarul public şi cel privat. Ieri gardul nu era gata şi mai erau chioşcuri care blocau căile de acces. „Am fost şi ieri (miercuri, n.r.), am fost şi astăzi (joi, n.r.) în bazar. În proporţie de 99%, îndeplinim cerinţele celor de la ISU”, a spus Lungu.
Bazarul Primăriei Suceava are în jur de 1.800 de chioşcuri, iar cel privat în jur de 200. Situaţia este extrem de complicată în cazul bazarului privat, care se află chiar în coasta centrului comercial care-i aparţine municipalităţii. Pompierii au vrut să-l închidă, dar nu au reuşit să-i identifice proprietarul. „Vom sesiza Parchetul în acest caz”, ne-a spus generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava.
Oana ŞLEMCO
„Oamenii au venit ca să-şi aşeze marfa în chioşcuri. Nu-i putem împiedica să facă asta“ – primarul Ion Lungu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau