Demersuri disperate într-o comună marginalizată
Dimensiune font:
După o lungă perioadă de blocaj financiar, primarul unei comune ieşene rămâne aproape fără soluţii * la Vlădeni, din cauza numărului mic de locuitori, accesarea fondurilor europene este aproape imposibilă, iar şcolile au nevoie urgentă de modernizare * agricultura locală este în declin din cauza lipsei unei pieţe de desfacere
Timp de şapte ani, comuna Vlădeni s-a aflat într-un blocaj administrativ din cauza unor nereguli într-un proiect pe fonduri europene, generate în fosta administraţie. Actualul primar s-a văzut cu conturile deblocate abia anul trecut şi încearcă să urgenteze anumite investiţii, cu aplecare pe infrastructura şcolară şi alimentarea cu apă a comunei. „Deja suntem trecuţi pe lista Ministerului Dezvoltării, avem pentru două şcoli semnate contractele şi a început execuţia, dar este un blocaj în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor făcute până în momentul de faţă”, a declarat primarul comunei, Cătălin Brânzanu. Este vorba de Şcoala cu clasele I-IV Borşa şi Căminul Liceului Vlădeni.
Edilul a precizat că încearcă urgentarea alimentării cu apă a şcolilor din comună, astfel încât elevii să înveţe în condiţii normale, începând cu anul şcolar următor. „Mai am cinci unităţi pe fiecare locaţie în parte pentru care urmează a fi semnate contracte de finanţare cu Ministerului Dezvoltării, pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Suntem un pic legaţi de urgentarea aducţiunii de apă la acele corpuri de clădiri. Sper ca anul următor să începem cu toate locaţiile în cele mai bune condiţii”, a completat edilul. Acesta a declarat că este dezavantajat de numărul mic de locuitori în comună, sub 2.000, pentru care nu poate accesa anumite proiecte pe fonduri europene, iar salvarea vine doar prin Grupul de Acţiune Locală. Reprezentanţii administraţiei locale spun că s-a lucrat la un proiect pentru extinderea reţelei de apă în comună, iar în perioada următoare urmează scrierea unui proiect pentru extinderea canalizării în satul Vlădeni.
Agricultura comunei, în impas
O altă dilemă a Vlădeniului este lipsa unui plan pentru produsele agricole. Una dintre cele mai mari probleme ale agricultorilor ieşeni, potrivit edilului, este că nu are cui să vândă produsele. „Problema, aici, este că delicată. Recent, am fost la o întâlnire organizată de Camera Agricolă Iaşi, unde au venit reprezentanţi ai băncilor, producători de utilaje agricole. Astfel, găsim investitori, găsim furnizori de materiale, găsim finanţatori, dar ce facem cu produsele agricole? Cea mai mare problemă a ţăranului român e unde vinde”, a precizat primarul. Acesta a precizat că ţăranul ieşean este obişnuit să producă doar pentru consumul propriu, pentru că nu are o piaţă de desfacere asigurată.
„De aici pornesc reţinerile tinerilor de a accesa proiecte. Chiar şi pe cultura mare, pe cereale de exemplu, dacă nu faci un produs finit, când tragi la urmă linie ieşi foarte puţin pe plus sau chiar pe pierdere”, a arătat primarul comunei. Cel mai mare necaz al primarilor rămâne însă blocajul liniilor de finanţare, care nici la această dată nu au fost deschise. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi arată cu degetul către administraţia centrală. „Nu este vina primarilor, a Consiliului Judeţean, este vina Guvernului că s-au pierdut timpi importanţi în exerciţiul 2014-2020, unde România nu are semnate foarte multe din programe la Uniunea Europeană. Suntem aproape de finalul lui 2016, axele nu sunt deschise, apeluri foarte puţine, ceea ce nu le-a permis edililor pentru atragerea acestor fonduri”, a declarat consilierul judeţean Alin Aivănoaei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau