Deschiderea spitalul din Bacău se amână
Dimensiune font:
Firmele constructoare au falimentat şi trebuie reluată licitaţia * clădirea este la stadiul realizării finisajelor * în timp ce Primăria caută constructori, aparatura medicală aşteaptă să fie pusă în funcţiune * au fost pregătite inclusiv apartamentele pentru medici
Lucrările de la Spitalul Municipal din Bacău se pare că nu vor fi terminate prea curând. Două dintre firmele care s-au angajat să ridice construcţia, ICCO Instalaţii şi ICCO Finisaje, au dat faliment, iar acest lucru a fost constatat de primarul interimar Vasile Tescaru când a făcut o vizită de lucru pe şantier.
Încă o licitaţie, încă un constructor
Potrivit procedurilor, autorităţile locale trebuie să găsească un nou constructor, care nu ar avea de lucru decât la finisaje. Până atunci, o echipă de specialişti se află în această perioadă pe şantier şi evaluează necesarul de materiale pentru finalizarea lucrărilor. „Cam peste o lună vom şti exact de ce mai este nevoie. Vom organiza o nouă licitaţie pentru desemnarea constructorului şi, dacă luăm în calcul şi eventualele contestaţii, muncitorii ar putea fi din nou la treabă prin martie, anul viitor. Sunt de făcut doar finisajele, adică o treabă de câteva luni”, spune Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului Bacău.
Săptămâna trecută s-a aprobat şi suplimentarea bugetului pentru finalizarea mai multor investiţii din oraş, printre care şi Spitalul Municipal, pentru care este alocată suma de 24,3 milioane de lei. Totodată, la spital a fost adusă deja aparatura medicală, care aşteaptă să fie instalată. „Avem aparatură modernă, de ultimă tehnologie, mai bună decât la orice clinică privată din oraş. Prin urmare, riscul uzurii morale este redus, dar dacă mai stăm vreo trei ani cu spitalul nefinalizat s-ar putea să devină o problemă”, a atras atenţia Leonard Pădureanu.
Cazare pentru medici
La noul spital ar trebui să lucreze o echipă tânără şi foarte bine pregătită, după cum promit autorităţile. Pentru viitorii medici, pe strada Făgăraş a fost pregătit un imobil cu 45 de apartamente în care ei vor fi cazaţi şi stimulaţi astfel să rămână în Bacău. „Locuinţele îşi aşteaptă medicii. Până atunci, nu vor fi închiriate şi nici nu vor primi altă destinaţie”, a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.
Lucrările la Spitalul Municipal din Bacău au început în urmă cu şapte ani şi trebuiau încheiate în 2009. Din lipsă de fonduri, termenul de finalizare a fost decalat de cinci ori, timp în care şi costurile au crescut - de la 125 de milioane la 180 milioane de lei fără TVA. Banii au venit în mare parte din împrumuturi bancare şi de la Guvern.
Ionuţ ŞERBAN
Cu o situaţie asemănătoare se confruntă şi spitalul din Fălticeni unde lucrările au început în 1991, iar timp de mai mulţi ani au fost „îngheţate”, din 2012 fiind alocate fonduri pentru continuarea investiţiei. Lucrările ar trebui să fie gata în toamna anului viitor, iar spitalul va deservi o populaţie de 100.000 de locuitori din bazinul Fălticenilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau