Despăgubiri de 5.000 de euro pentru un deţinut din Bacău
Dimensiune font:
Constantin Manea, aflat în Penitenciarul Bacău, s-a plâns la CEDO de condiţiile proaste de detenţie * Curtea de la Strasbourg a decis că statul român este bun de plată şi i-a acordat despăgubiri morale de 5.000 de euro * în ultimii doi ani, alţi doi deţinuţi au primit despăgubiri de la CEDO
urtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou România, într-o cauză în care s-au reclamat condiţiile de detenţie. Constantin Manea (40 de ani), deţinut în Penitenciarul Bacău, a făcut sesizare în care s-a plâns de viaţa în detenţie şi de imposibilitatea de a-şi vedea copiii săi minori în condiţii corespunzătoare, fără perete despărţitor. Manea a reclamat că celulele sunt mici, supraaglomerate şi că marea majoritate a deţinuţilor sunt fumători. El s-a plâns ca apa caldă este furnizată doar două zile pe săptămână şi numai câte două ore. Şi apa curentă este restricţionată, spune deţinutul în sesizarea la CEDO, şi din acest motiv nu poate fi folosită toaleta timp de mai multe ore. Spaţiul de depozitare în camere este mic, iar saltelele sunt pline de ploşniţe, mai susţine deţinutul. „Din cauza umidităţii din celule şi a fumului de ţigară şi praf m-am îmbolnăvit la plămâni. Aceste afecţiuni necesită o anumită medicaţie, iar cea primită în detenţie mi-a cauzat probleme la stomac”, acuză Manea.
Curtea Europeană a constatat o încălcare a drepturilor omului în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie şi a obligat statul român să-i plătească deţinutului daune morale de 5.000 de euro. Legat de a doua plângere, încălcarea dreptului de a beneficia de vizita copiilor minori, CEDO a constatat că reclamantul nu a făcut o plângere în faţa judecătorului delegat pentru executarea pedepselor şi a respins această sesizare, pe motiv că nu au fost epuizate căile interne de atac. Constantin Manea este condamnat pentru tentativă de omor şi asociere la grup infracţional. Printr-o hotărâre din februarie 2013, Tribunalul Bacău l-a condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.
Alţi deţinuţi despăgubiţi de CEDO
Anul trecut, un alt deţinut din Bacău, Gabi Ainald Mihăilescu (43 ani), a obţinut despăgubiri morale de la CEDO de 3.300 de euro, după ce a reclamat condiţiile mizerabile din arestul Poliţiei şi Penitenciar. Ela fost condamnat, în 2012, la 10 ani de închisoare, pentru trafic de persoane. Şi în 2013, un deţinut cu handicap, închis în Penitenciarul Bacău, a primit 24.000 de euro din partea statului român. Bărbatul a făcut o plângere la CEDO şi a cerut despăgubiri pentru că a fost agresat de alţi puşcăriaşi. El ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani pentru un jaf armat soldat cu moartea unui om. Nicolae Ţicu suferă de oligofrenie încă din copilărie, iar în perioada petrecută după gratii a fost tratat în spitalele din penitenciare din ţară de 13 ori, din cauza condiţiilor precare din închisoare.
Citeşte şi: O nouă licitaţie pentru strada Milcov din Bacău
Ionuţ ŞERBAN
În prima jumătate a acestui an, un document oficial ce a ajuns în Parlament arată situaţia proceselor pierdute de ţara noastră la CEDO. Astfel, în ultimii 10 ani, au fost date aproape o mie de hotărâri în care s-a constatat că justiţia noastră a încălcat cel puţin unul din drepturile prevăzute de Convenţie şi protocoale, iar statul român a fost obligat de CEDO să plătească peste 45 de milioane de euro daune. O parte din bani a fost achitată, restul în anii următori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau