Dezvăluiri în cazul exploziei de la Câmpulung Moldovenesc
Dimensiune font:
Tragedia provocată de explozia din restaurantul „Trafic Grill” putea fi evitată * potrivit primelor verificări, restaurantul nu avea toate autorizaţiile, iar unii angajaţi munceau la negru * în urma exploziei din noaptea Sfântului Andrei au murit două persoane şi tot atâtea au fost rănite
Localul, deschis la începutul acestui an, nu avea autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Asta înseamnă că nu respecta normele de prevenţie şi stingere a incendiilor. Pompierii nu au verificat niciodată clădirea, deşi aceasta este destul de vizibilă la intrare în oraş. „Mie nu-mi vine să cred că nu aveau autorizaţie de funcţionare. Pompierii au verificat toate localurile din Câmpulung, în toamnă”, s-a arătat mirat primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. Generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, ne-a confirmat că pompierii au făcut verificări în zona de munte, dar nu s-au oprit la „Trafic Grill” pentru că nu ştiau de existenţa localului.
Povestea restaurantului blestemat
Clădirea în care s-a produs o explozie în care au murit doi oameni a fost proiectată iniţial ca spaţiu de locuit. Ulterior, proprietarul a decis să transforme clădirea într-un restaurant, cu bar şi bucătărie. „Nu a cerut avizul de funcţionare de la ISU. Noi nu aveam acest restaurant în evidenţele noastre”, a declarat Ioan Burlui. Şeful ISU Suceava nu a vrut să facă referiri precise la cauza care a dus la producerea nenorocirii. „Credem că au fost acumulări de gaze, dar mai departe aşteptăm rezultatul anchetei. Acestea sunt nişte date preliminare”, ne-a declarat Ioan Burlui. În incinta restaurantului, dar şi în afara lui, se aflau mai multe butelii. Există suspiciuni că în bucătărie nu era montat niciun senzor de detectare a gazelor. Un astfel de senzor ar fi prevenit tragedia. Pe de altă parte, după aproape două zile de la producerea nenorocirii, primarul Mihăiţă Negură nu a putut să ne spună dacă restaurantul avea avizele de funcţionare de la administraţia locală. „Lăsaţi-mă până marţi şi ne auzim la un telefon. Eu am încredere că patronul este un om de afaceri serios”, a spus Negură.
Doi morţi şi doi răniţi
Nenorocirea s-a produs duminică dimineaţă, în jurul orei 3.00. În bucătăria restaurantului se aflau patru femei. În urma deflagraţiei, bucătăreasa a murit pe loc. Alte trei persoane au fost transportate cu ambulanţa la spitalul din Câmpulung Moldovenesc, de unde au fost trimise la Suceava, unde una dintre ele a murit. O altă angajată a restaurantului, în vârstă de 21 de ani, a suferit arsuri pe mai puţin de 10% din suprafaţa corpului. A patra victimă se zbate între viaţă şi moarte la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
În momentul producerii exploziei, în barul restaurantului se aflau cinci cetăţeni moldoveni, care veneau cu un microbuz din Germania şi vroiau să ajungă în Republica Moldova. Cei cinci au suferit leziuni minore, cauzate de cioburi. Trei dintre moldoveni au refuzat să meargă la spital.
Oana ŞLEMCO
Dincolo de lipsa autorizaţiei de funcţionare de la ISU, patronul ar fi făcut şi angajări la negru. Mama Crinei (23 de de ani), una dintre victimele care a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului, ne-a spus că fiica ei nu lucra cu forme legale. Informaţia a fost confirmată şi de surse din Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau