Dilema pestei porcine la graniţa judeţului: Ai cui sunt mistreţii?
Dimensiune font:
Asta a fost întrebarea care frământă conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, în cadrul unor dezbateri pe subiectul pestei porcine africane * Ispectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași arată că nu are atribuţii în urmărirea migraţiei mistreţilor peste râul Prut
Subiectul focarelor de pestă porcină africană de la graniţa judeţului Iaşi cu Republica Moldova generează discuţii uşor satirice despre mistreţii care traversează teritoriile delimitate de râul Prut. Dilema conducerii Direcţiei Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi este originea mistreţilor de la frontiera cu Republica Moldova, mai ales că vecinii de peste Prut nu au un program de testare a anumalelor vânate. Discuţiile s-au purtat la masa Colegiului Prefectural, între conducerile DSVSA Iaşi şi reprezentanţii Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră. „Problema este că la Prut avem foarte mulţi mistreţi care nu ştim dacă sunt ai noştri sau din Republica Moldova. Poliţia de Frontieră poate să ne confirme faptul că au observat foarte des trecând mistreţii dintr-o parte în ala a Prutului. Republica Moldova are până în prezent patru focare de pestă porcină africană, nu au niciun program de supraveghere pentru mistreţi, deci nu fac testarea mistreţilor care sunt vânaţi. N nu am înţeles care este motivul. Nu cunoaştem care este situaţia mistreţilor din Republica Moldova, atât timp cât nu sunt testaţi”, a declarat Petru Opriş, director în cadrul DSVSA Iaşi. Acesta a precizat că Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului a emis un ordin privind suplimentarea cotelor de vânătoare pentru cele opt judeţe aflate la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina. Judeţului Iaşi i-a fost atribuită o cotă de vânătoare de 15 capete care trebuie realizată până la data de 14 mai, existând riscul ca această ţintă să nu fie realizată în timp.
Poliţia de Frontieră: „Noi nu urmărim turmele de mistreţi”
Până în prezent, DSVSA a recoltat un singur mistreţ iar Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AJVPS), 11 mistreţi în zona Bivolari, Probota, Victoria şi Ţuţora. „Problema este un pic cam complicată. Conform legii frontierelor de stat este interzisă vânătoarea pe lungul frontierei de stat pe o adâncime de 500 de metri de fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior pentru uscat şi de limita terenului inundabil pentru frontiera de apă. În situaţia confirmării oficiale, în condiţiile legii, a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă natură pe teritoriul unui stat vecin, vânarea organizată pe adâncimea respectivă este permisă numai ziua şi numai de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior de către gestionarea fondului de vânătoare cu avizul şefului sectorului poliţiei de frontieră”, a completat Petru Opriş. În replică, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași spune că nu măsoară migrarea mistreţilor şi că DSVSA încearcă să arunce vina în sânul Poliţiei de Frontieră. „Noi nu urmărim turmele de mistreţi, nu avem bază legală pentru aşa ceva. Ceea ce spuneţi este pertinent dar unde este focar se permite vânătoarea. A vâna ceva infectat e una şi a face vânătoare pentru mistreţi e alta. Porcii nu măsoară frontiera în 500 de metri şi ştiu că trebuie să stea acolo. E o lipsă de legislaţie cu Republica Moldova. Aţi îndreptat tot răul către Poliţia de Frontieră că nu vă sprijină, nu vă dă informaţie. E a doua oară când spuneţi asta în şedinţă de Colegiu Prefectural, deşi noi vă punem la dispoziţie orice informaţie pe care o avem”, a replicat comisarul şef Constantin Cîrcu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau