Dosare penale pentru efectuare de operaţiuni, fără drept, cu articole pirotehnice
Dimensiune font:
Sărbătorile de iarnă se lasă cu dosare penale *pe lângă petarde și artificii confiscate, polițiști băcăuani au întocmit şi dosare penale pentru efectuare de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice și contrabandă.
Un minor şi un tânăr din judeţul Bacău plătesc scump, cu dosare penale, distracţia cu petarde şi artificii. Minorul, în vârstă de 17 ani, a fost depistat de poliţişti când oferea spre comercializare o baterie de artificii cu 50 de focuri, în valoare de 350 lei. Din cercetari, poliţiştii au aflat că minorul ar fi procurat artificiile din afara teritoriului României și le-ar fi introdus ilegal în tara în luna noiembrie 2015. Minorul a rămas fără artificii, aceastea fiind confiscate, dar a primit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuare de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice și contrabandă.
Polițiștii l-au depistat şi pe un tânăr de 28 de ani, din comuna Ștefan cel Mare, vânzând petarde si artificii. Mai precis, 960 petarde, în valoare de 480 lei, mai avea tânărul asupra sa când a fost prins. Petardele au fost ridicate în vederea cercetărilor, iar tânărul s-a ales cu dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.
Reguli
Atenție, potrivit legii pot fi comercializate către populație doar articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, articole care pot fi folosite în siguranță de la distanțe mai mici de un metru!
Reamintim că în conformitate cu H.G. 1.102 din decembrie 2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, pot fi comercializate către populație doar articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, articole care pot fi folosite în siguranță de la distanțe mai mici de un metru.
Articolele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar cele din categoria P1 și T1 pot fi comercializate doar persoanelor de peste 18 ani.
Pentru a fi comercializate acestea trebuie să aibă înscrise pe ambalaj categoria din care fac parte, denumirea importatorului, instrucțiuni de folosire în limba română și termenul de valabilitate.
Comercializarea obiectelor pirotehnice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 16 și respective 18 ani se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei și confiscarea obiectelor în cauză.
Reamintim faptul că efectuarea de operațiuni cu obiecte pirotehnice fără drept constituie infracțiune, potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau