Dosare penale pentru masacrarea monumentelor istorice
Dimensiune font:
Abuzurile petrecute în ultimii ani asupra patrimoniului istoric şi cultural din judeţul Iaşi s-au transformat în dosare penale * pe lista celor vizaţi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi se află nume de afacerişti ieşeni, preoţi şi chiar membri ai familiilor regale care au lăsat în paragină simboluri ale culturii locale ieşene * alte zeci de monumente zac în voia sorţii din cauza lipsei finanţărilor ori lucrărilor abandonate şi stau să se prăbuşească în orice moment
Bătaia de joc la adresa patrimoniului istoric şi cultural al judeţului Iaşi s-a dovedit a fi o nucă prea tare pentru autorităţile locale. Singura instituţie care mai luptă pentru protejarea monumentelor istorice, respectiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Iaşi, duce un adevărat război în instanţe cu cei care contribuie la năruirea unor importante simboluri ale culturii şi istoriei ieşene.
În ultimii ani, DJC Iaşi a făcut mai multe plângeri penale pentru abuzurile aplicate asupra monumentelor istorice, în vederea pedepsirii celor responsabili. Unul din dosarele penale deschise vizează demolarea casei din stradela Albă nr.1, un imobil care datează de la sfârşitul secolului XIX. Monumentul, care a aparţinut familiei de evrei Yocheved, până la confiscarea acesteia de către regimul comunist, a fost pus la pământ, conform constatării făcute de controlul DJC Iaşi. „Comisia a constatat intervenţii fără aviz şi autorizaţie, demolarea completă a monumentului istoric ce apare în Lista Monumentelor Istorice şi îndepărtarea materialului rezultat din demolare. În acest caz, noi am făcut o plângere penală”, a declarat Virgil Băbîi, directorul DJC Iaşi. De asemenea, intervenţii neautorizate s-au produs la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Feredeni, comuna Deleni, Biserica „Sf. Voievozi” din satul Cepelniţa, comuna Cepelniţa, Biserica „Sf. Voievozi” din satul Scânteia, comuna Scânteia, unde au avut loc intervenţii în situl arheologic fără respectarea avizului DJC Iaşi.
Dosare nefinalizate pentru două monumente importante
Şeful DJC Iaşi cere să se facă lumină în cazul dosarelor penale privind situaţia casei în care a locuit scriitoarea Magda Isanos, din strada Cloşca 19A, municipiul Iaşi şi ansamblul spitalului din satul Poieni, din Schitu Duca, monument istoric aflat în posesia Casei de Habsburg. Povestea care se învârte în jurul fostului conac din Poieni a început în 2007, când Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer au intrat în posesia imobilului din Schitu Duca, aceeaşi familie care deţine şi Castelul Bran. De atunci însă, moştenitorii nu au mai investit niciun ban în mentenanţa obiectivului istoric, iar sătenii au furat până şi cărămizile din pereţi. În 2013, DJC Iaşi a sesizat organele de cercetare penală cu privire la faptul că proprietarii nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale, nu au asigurat întreţinerea şi paza corespunzătoare a imobilului, care a fost supus furturilor şi vandalizării, ajungând în scurt timp o ruină. Procurorii care au instrumentat cazul, la acea dată, au dispus neînceperea urmăririi penale şi sancţionarea doar cu amendă a proprietarilor. Rezoluţia nu a fost pe placul conducerii DJC Iaşi, care a contestat decizia procurorilor, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus admiterea plângerii formulate de DJC Iaşi.
Monumentele abandonate în voia sorţii
Lista monumentelor istorice reprezentative aflate în situaţii de abandon cuprinde nu mai puţin de 11 obiective, respectiv Turnul clopotniţă a Mănăstirii Dobrovăţ, situl arheologic Cetatea de la Cotnari, Ruinele Curţii Domneşti din Hârlău, ruinele bisericii catolice „Sf. Maria”, situl arheologic de la Cotnari, ruinele Palatul Domnesc din Cotnari, ruinele Hanului Cantacuzino – Paşcanu din Cepelniţa, fortificaţia de la Moşna, ruinele schitului din Poiana cu Schit şi Biserica lui Cujbă, din comuna Grajduri şi Biserica Vovidenia, din comuna Voineşti. „O restaurare eşuată s-a petrecut la Castelul Sturza din Miclăuşeni. Aici s-au băgat 700-800 mii de euro în lucrări abandonate. Noutatea este că acest monument a fost predat proprietarului anul acesta, respectiv Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, deşi încă nu este făcută recepţia lucrărilor de restaurare din 2008”, a mai declarat Virgil Băbîi. De asemenea, printre monumentele aflate în stare gravă de deteriorare cu finanţări abandonate se află clădirea „Notre Dame de Sion” – Filarmonica, din strada Cuza Vodă 29, Biserica „Sf. Ioan cel Nou” din strada Nicoriţă nr. 1, Biserica Sf. Nicolae din satul Holboca, Casa Roset-Catargiu din Răducăneni, Casa revistei „Viaţa Românească” din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Casa Călăului, din strada Manta Roşie 17, Casa Beldiman, din strada Săulescu nr. 10, Biserica „Schimbarea la Faţă” din comuna Leţcani şi Ruinele Curţii domneşti din Piaţa Palat nr.1.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau