Economia Moldovei, paralizată de boala „limbii albastre”
Dimensiune font:
Cazurile în continuă creştere ale bolii „limbii albastre” au pus pe jar medicii veterinari şi au stârnit panică printre crescătorii de animale * unul dintre motive este instituirea carantinei, ceea ce înseamnă că timp de doi ani nu vor putea valorifica în niciun fel animalele * crescătorii de animale se aşteaptă la pierderi foarte mari fiindcă nu vor putea vinde animalele şi nici carnea în cazul celor sacrificate * boala afectează oile, caprele şi vacile şi nu este transmisibilă la om
În Moldova au fost confirmate deja opt cazuri de animale care au contractat boala „limbii albastre“ sau Bluetongue. Primele trei au fost semnalate la Vaslui (două în comuna Vutcani şi unul la Coroioeşti). Au urmat alte patru la Bacău (Căiuţi, Măgireşti şi Dărmăneşti) şi unul la Româneşti (Botoşani). În zonele afectate s-a instituit carantina, s-au anulat toate evenimentele zootehnice şi au început dezinsecţiile, ştiut fiind faptul că boala este transmisă de ţânţari.
Vacile din Botoşani nu au voie la Suceava
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava va interzice accesul în judeţ a rumegătoarelor provenind din judeţul vecin, Botoşani, unde a fost descoperit un focar al bolii „limbii albastre”. Veterinarii monitorizează circulaţia ovinelor, caprinelor şi bovinelor, iar dacă animalele depistate provin din zonele de supraveghere şi protecţie instituite după declararea focarului, vor fi trimise în localităţile de origine. „Medicii veterinari din judeţ au declanşat o informare a crescătorilor şi, de asemenea, colegii noştri vor fi prezenţi în târgurile de animale”, a declarat Leon Postolache. Duminică, veterinarii vor fi prezenţi în târgul din Vereşti, iar luni în cel din Liteni, unităţi teritorial-administrative de graniţă cu judeţul Botoşani.
Crescătorii de animale se tem de faliment
Fermierii botoşăneni se consideră terminaţi financiar din cauza apariţiei unui caz în comuna Româneşti. Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Moldoovis” Botoşani, susţine că focarul va duce la un blocaj în ceea ce înseamnă tranzacţii şi că fermierii nu vor mai avea cum să-şi vândă animalele. „Suntem terminaţi! Asta pune capac la tot! Ei (oficialii – n.r.) spun că se vor putea vinde animalele, însă nu este aşa pentru că niciun medic veterinar nu va risca şi nu îţi va da acordul pentru a vinde sau sacrifica un animal. Totul va fi blocat, iar când va trece (pericolul – n.r.) preţurile vor fi foarte mici”, a declarat Nechifor.
Ca secretar general al Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine din România, el va propune Ministerului Agriculturii să acorde sprijin fermierilor care au de suferit de pe urma apariţiei acestor focare. „Asta ne mai lipsea, în rest le avem pe toate”, a oftat şi Iulian Căzăcuţ, proprietarul abatorului Doly-Com, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii proaspete din România. Firma deţine abatorul din comuna Roma, unul dintre cele mai mari din nordul Moldovei. „Pentru moment nu suntem afectaţi, nu avem nicio reacţie a clienţilor până acum. Vom vedea în zilele următoare ce se va întâmpla”, a completat Căzăcuţ. Deocamdată achiziţia de animale din zona de est a judeţului este sistată ca urmare a carantinei instituite de autorităţi după apariţia cazului de la Româneşti, iar abatoarele caută animale în alte judeţe sau chiar zone din ţară. La Vaslui, din cauza celor trei cazuri de boală confirmate a fost amânat cel mai mare târg zootehnic din Moldova.
„Importanţa economică a bolii este deosebită şi este dată de pierderile mari pe care le produce: mortalitate şi malformaţii ale fetuşilor, căderea lânii în cazul oilor, incapacitatea fizică-productivă a oilor şi mieilor afectaţi, posibilitatea transmiterii şi la taurine, caprine, precum şi cheltuieli cu imunizări şi restricţii sanitar-veterinare”, a explicat dr Diana Gălăţanu, medic veterinar din Vaslui.
Despăgubiri pentru crescătorii de animale
Cu toate că Bluetongue nu a ajuns deocamdată la Iaşi, şefii DSVSA spun că acest lucru este iminent. Cu toate acestea, singurii care vor avea de suferit de pe urma instituirii unei eventuale stări de carantină sunt chiar crescătorii de animale. „În Iaşi, deocamdată, nu este semnalat niciun caz, dar inspectorii zonali au fost trimişi la toate crescătoriile de bovine din judeţ. Boala este transmisă prin înţepăturile de insecte şi sigur va ajunge la un moment dat şi la Iaşi”, explică Gabriel Ciobanu, directorul executiv al DSVSA Iaşi. Cu toate acestea, sumele disponibile în cadrul respectivului program de despăgubiri nu vor putea acoperi în totalitate pierderile pe care le-ar putea suferi proprietarii fermelor zootehnice din Iaşi.
Boala are un caracter sezonier, este frecvent întâlnită spre sfârşitul verii în regiunile ploioase şi cu terenuri irigate, când numărul insectelor hematofage este în creştere. Odată cu stârpirea acestor insecte boala dispare, dar reapare în sezonul următor din cauza rezistenţei mari a virusului existent la animalele vindecate şi la insecte, care devin purtători.
Grupaj coordonat de Maura ANGHEL
„Întrucât nu există un tratament pentru această boală, crescătorii de animale vor ieşi în pierdere, deoarece vor trebui să sacrifice bovinele infectate” -- Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau