Elevi puşi în pericol în şcolile din judeţ
Dimensiune font:
* 30 de unităţi şcolare în Neamţ care nu au autorizaţie PSI primită de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) * o altă problemă este lipsa pazei, fapt semnalat atât de prefectul de Neamţ, Niculina Dobrilă, cât şi de reprezentanţii Poliţiei * totul necesită sursă de finanţare, care rămâne la bunăvoinţa primarilor
În ciuda discuţiilor permanente avute cu directorii de şcoli şi cu primarii din judeţ, există încă multe cazuri în care lucrările se fac „după ureche”, chiar dacă planul iniţial, cel care a primit avizul ISU prevede anumite reguli, la finalizarea lucrării se constată că nu au fost respectate şi, astfel, clădirea nu mai primeşte autorizaţia. Există chiar şi cazuri de şcoli unde nu s-a cerut avizul pompierilor înaintea începerii lucrărilor de extindere sau reabilitare. „Din decembrie 2015 şi până în februarie 2016, au fost aplicate 11 amenzi pentru că nu s-au respectat normele de prevenire. Din păcate, sunt multe cazuri în care nu se respectă măsurile asumate prin proiect şi se consideră ca prioritate începerea anului şcolar, înaintea accesării altor fonduri pentru a putea face modificările necesare. În Neamţ sunt 30 de unităţi şcolare care nu au autorizaţie, fiind vorba de 33 de clădiri”, a spus lt. col. Ciprian Mitrea, adjunctul inspectorului şef al ISU Neamţ, la întâlnirea de ieri a Colegiului Prefectural Neamţ.
Citește și „În Lions lumea vine de plăcere”
Norme de construcţie ignorate
Odată cutia Pandorei deschisă, colonelul Ionel Pîrvu, prim-adjunctul inspectorului şef, a amintit de experienţa ultimilor 10 ani de pe plaiuri nemţene. „Au fost peste 30 de intervenţii la unităţile şcolare. Amintiţi-vă numai de incendiul care a distrus în totalitate şcoala din Icuşeşti. Din păcate, nu se respectă normele pentru construirea noilor centrale termice. Hornurile sunt trecute prin şarpantă, se folosesc şi lemne care nu sunt uscate aşa cum trebuie şi aşa ajungem la incendiu. A fost un caz unde s-a făcut o magazie pentru hărţi exact lângă centrală şi hărţile s-au aprins. Se merge pe modernizare, se îmbracă fostele prize în lambriu şi se trag noi prize direct din instalaţia de iluminat. Acum este şi aparatură modernă şi se merge mai mult pe aspectul estetic. Din neglijenţă, punem în pericol viaţa copiilor”, a spus col. Ionel Pîrvu.
O altă problemă a peste 100 de unităţi de învăţământ din Neamţ este lipsa pazei, fapt semnalat atât de prefectul de Neamţ, Niculina Dobrilă, cât şi de reprezentanţii Poliţiei. Doar că totul necesită sursă de finanţare, aşa că se rămâne la bunăvoinţa primarilor.
Conform şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, în judeţ sunt 142 de şcoli, care au, în total, 344 de clădiri. „În prezent, au autorizaţie de la DSP 297 de clădiri, aceasta lipsind în cazul a 47 de clădiri. O şcoală poate să aibă mai multe autorizaţii, în funcţie de numărul de clădiri pe care le are. Motivele pentru care nu au primit autorizaţie sunt lipsa unei surse de apă sau apă nepotabilă”, a spus în cadrul întâlnirii Dan Morenciu, şeful DSP Neamţ. Cu astfel de probleme încep elevii din Neamţ noul an şcolar, sperând la zile mai bune şi la performanţă fără evenimente nefericite.
Andreea AMARIEI
100 este numărul unităţilor de învăţământ din Neamţ care nu au pază.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau