Elevii cer decontarea integrală a navetei
Dimensiune font:
Cadrele didactice, părinţii şi tinerii strâng rândurile şi militează pentru scăderea abandonului şcolar * ei cer bani pentru plata navetei
Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar solicită Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanţă de urgenţă, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, se arată într-un comunicat al Consiliului Tineretului din România.
Federaţia Română de Fotbal a bătut palma cu Primăria
„În august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat şcoala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu şi şcoală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră exista un număr de 198,941 de elevi navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, se arată în comunicat.
Costuri enorme pentru transportul la şcoală
În momentul de faţă elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Măsura decontării parţiale a navetei este neconstituţională fiind prima lege în stat consacră gratuitatea învăţământului de stat. „Este regretabil că, în anul 2016, într-o ţară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învăţământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului şi părinţilor peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la şcoală”, mai spun semnatarii comunicatului, printre care şi Gabriela Dragoş Cazan, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bacău.
În concluzie, reprezentanţii elevilor, tinerilor, cadrelor didactice şi părinţilor din România solicită un act normativ prin care elevilor din România, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, să le fie decontate în integralitate costurile aferente navetei. „Nu, nu este vorba despre gândire de stânga, aşa cum spun unii. Tinerii trebuie ajutaţi şi susţinuţi de la bugetul de stat pentru a putea trăi mai târziu într-o societate normală, cu un procent cât mai mare de contribuabili educaţi. Dacă se înţeleg în sfârşit aceste lucruri, altfel va merge treaba în viitorul apropiat”, a postat pe contul său Vlad Popovici, un cunoscut blogger băcăuan.
Prin Strategia Europa 2020, România şi-a asumat că va reduce abandonul şcolar la 11,3%, până în anul 2020. În prezent, situaţia este paradoxală, măsurile luate de statul român fiind de natură să crească părăsirea timpurie a şcolii, în niciun caz să o reducă.
Eva TRANDAFIR
Înaintea plafonării navetei, rata abandonului şcolar era de 17,4%, până în anul 2016 aceasta crescând cu aproximativ 2%, în prezent fiind de 19,1%, a treia cea mai mare valoare din Uniunea Europeană.
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau