Elevii de la Palatul Copiilor Bacău declară „război” deşeurilor
Dimensiune font:
Elevii şi profesorii de la Palatul Copiilor Bacău, alături de colegi din Franţa, Polonia, Turcia şi Italia, s-au angajat în cea mai grea „misiune”: protecţia mediului şi reciclarea deşeurilor * activităţile practice au început deja, noul proiect Erasmus antrenând elevii şi profesorii în prima vizită de documentare la staţia de tratare a apei
Palatul Copiilor Bacău, alături de şcoli din Franţa, Polonia, Turcia şi Italia, derulează proiectul european „Redu, reutilizează, reciclează”, în anii şcolari 2015- 2016 şi 2016- 2017, pe o temă de mare actualitate, vizând protejarea mediului prin reducerea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor din jurul nostru. Proiectul este unul atât teoretic, cât şi practic, pentru prima temă din proiect, „Apa”- reducerea, reutilizarea şi reciclarea ei, elevii şi profesorii băcăuani făcând o primă vizită de documentare la la Staţia de Tratare a Apei de la Baraţi, ca şi lansare a activităţilor din proiect. „Fluxul tehnologic al modernei instalaţii de tratare a apei şi laboratoarele bine dotate le-au fost explicate în amănunt de specialiştii Companiei Regionale de Apă. Aceştia au avut prilejul să descopere că apa potabilă a oraşului nostru este una de calitate foarte bună, atât datorită sursei excelente de la Valea Uzului, cât şi a tehnologiei avansate din instalaţia de tratare”, a precizat managerul de proiect, prof. Nela Dumea, de la Palatul Copiilor Bacău.
În urma vizitei de documentare, elevii şi profesorii au înţeles că pot „uşura” mediul de povara bidoanelor de plastic în care este îmbuteliată apa, putând consuma cu încredere apa de la robinet. „În containerele de deşeuri vor ajunge astfel mai puţine PET-uri goale, iar banii pentru aceasta cheltuială pot avea o altă întrebuinţare. Împreună ne-am propus să ducem mai departe mesajul păstrării mediului mai curat prin consumarea apei de la robinet în primul rând către cetăţenii oraşului nostru, dar şi mai departe, către partenerii europeni, prin activităţile viitoare ce se vor derula în cadrul proiectului”, a mărturisit prof. Nela Dumea, Palatul Copiilor Bacău.
Activităţi practice
Proiectul „Redu, reutilizează, reciclează” presupune realizarea de activităţi ce vizează trei direcţii majore de protejare a mediului: apa ca resursă vitală ce necesită ocrotire; orientarea spre obţinerea de energie prin tehnologii noi, nepoluante şi reducerea cantitativă a deşeurilor prin utilizarea creativă a acestora. Fiecare din aceste teme vor fi studiate în detaliu în timpul activităţilor cu elevi, ce se vor desfăşura în Procida-Italia, Izmir- Turcia şi Amneville – Franţa în perioadele următoare. „Prin acest proiect elevii implicaţi vor deveni mai conştienţi de necesitatea păstrării nealterate a calităţii mediului. Îşi vor dezvolta competenţele investigative, vor depista problemele de mediu cu mai multă uşurinţă şi se vor implica în rezolvarea lor”, a precizat managerul de proiect, prof. Nela Dumea.
Derularea proiectului presupune participarea unui număr semnificativ de elevi la activităţi, dar şi efectiv la cursuri în şcolile partenere, unde vor învăţa alături de elevii gazdă, dezvoltându-şi astfel şi competenţele de comunicare în limbi străine. Rezultatele învăţării vor fi recunoscute prin certificatele europene Europass Mobility.
Şi profesorii vor avea multe de învăţat. „Profesorii care fac parte din echipa de proiect îşi vor dezvolta abilităţile de predare însuşindu-şi noi tehnici pedagogice datorită schimbului de experienţă care va avea loc cu ocazia întâlnirilor transnaţionale de management al proiectului”, a subliniat prof. Nela Dumea.
Citeşte şi: Ouă ce redau vederea
„De asemenea, vor căpăta abilităţi în reducerea cantitativă a deşeurilor, vor învăţa să reutilizeze multe din obiectele considerate de mulţi dintre noi ca inutile, vor participa la activităţi concrete de încurajare a reciclării mai multor tipuri de deşeuri” - managerul de proiect, prof. Nela Dumea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau