Elevii şcolii Nr. 11 Botoșani au cumpărat mâncare pentru copiii săraci
Dimensiune font:
Au telefoane inteligente, acces la internet, iar școala și familia încearcă să le prezinte și viața celor de lângă ei, dincolo de teme și de jocurile de pe tabletă. Învățătorii de la Școala nr. 11 au gândit un mod inedit de a-i „rupe” pe elevi de la preocupările lor zilnice și de a le arăta că unii copii nu sunt la fel de norocoși ca ei. Dintr-un proiect educațional banal, dascălii de la Școala 11 i-au făcut pe elevi să își dorească să își cheltuiască altfel banii de buzunar.
Pe 17 noiembrie 2014 a debutat, în întreaga țară, Săptămâna Educației Globale. Aflată la cea de-a XI-a ediție, aceasta își are originile la Strasbourg și a fost gândită tocmai ca o serie de activități școlare dedicate sărăciei și excluderii sociale.
Tema în jurul căreia se țes toate activitățile anul acesta este securitatea alimentației, atingând subiecte sensibile, precum sărăcia, zonele dezavantajate, alimentația rațională, calitatea produselor alimentare, foametea și malnutriția, criza globală a hranei ș.a.
Proiectul gândit de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani poartă titlul „Hrană pentru astăzi, hrană pentru mâine”. Pe lângă desene, colaje, dezbateri, ateliere de lucru, vizionare de film și campanii diverse în colaborare cu ONG-uri, clasele a II-a C și a III-a B au sufocat astăzi, la propriu, un magazin din municipiu. Părinții, copiii și doamnele învățătoare Simona Acsente și Daniela Gania s-au înarmat cu răbdare, zâmbete și bani... după posibilitățile fiecăruia, au luat cu hotărâre câte un coș și au pornit la cumpărături. În ciuda aglomerației, printre rafturi se zăreau ochișorii încântați ai copiilor și părinții care îi îndrumau în alegerea produselor. Toate s-au adunat pe bonurile de cumpărături, scanate apoi la infochioșcul magazinului. Acolo au fost donate punctele acumulate, elevii alegând cauza pe care au considerat-o demnă de atenție. Alegerea nu le-a fost ușoară, campania magazinului făcându-le cunoscute numeroase direcții în care sprijinul lor este nu numai binevenit, ci mai mult decât necesar. Cei mai mulți elevi s-au arătat impresionați de situația copiilor bolnavi, degețelele atingând cu convingere butonul aferent de pe ecran.
Odată cumpărăturile făcute, prind contur activitățile programate pentru zilele următoare, când produsele achiziționate vor ajunge la familiile alese de cele două grupuri de elevi. Ambițiosul proiect se numește „Adoptă o familie!” și presupune susținerea constantă a acesteia pe tot parcursul anului. Școlarii vor constata, astfel, că un efort minim din partea fiecăruia dintre ei se poate transforma într-un sprijin neprețuit pentru copii la fel de frumoși, buni și harnici, dar mai puțin norocoși decât ei. „Și, pentru că la sfârșitul acestei săptămâni vom fi implicați într-o altă activitate a clasei noastre, Adoptă o familie, în care vom ajuta o familie cu patru copii de 3, 5, 7 și 10 ani, al căror tată a decedat în această vară, iar posibilitățile materiale sunt foarte reduse, o parte din cumpărăturile făcute de copii le vor fi donate”, a spus Daniela Gania.
Alina CALINIUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau