Epicentrul focarelor de infecţie
Dimensiune font:
În ultimii doi ani, numeroase boli au avut ca punct de plecare satul Mironu, comuna Valea Moldovei din Suceava * în 2014, în sat a apărut un focar de hepatită acută virală de tip A şi un altul de rubeolă * în prezent, comunitatea se confruntă cu un focar de oreion şi deja sunt 60 de cazuri * boala riscă să se răspândească în tot judeţul
Autorităţile sucevene sunt în alertă. Ludovic Abiţei, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, i-a transmis ieri prefectului, Constantin Harasim, o informare legată de situaţia din satul Mironu, comuna Valea Moldovei. Şeful instituţiei medicale a atras atenţia că, de la începutul anului, 60 de şcolari şi preşcolari din Valea Moldovei au fost diagnosticaţi cu oreion. 12 copii au fost internaţi în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, în urma unor complicaţii. „Am constatat că sunt multe cazuri cu meningită urliană în secţia de boli infecţioase de la Spitalul Judeţean. Ne-am autosesizat şi am analizat situaţia din localitatea Mironu, comuna Valea Moldovei. Am constatat că sunt peste 60 de cazuri de îmbolnăviri de la începutul anului, 12 cazuri internate la Suceava cu evoluţie ceva mai gravă, acea meningită urliană”, ne-a declarat Cătălina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava. Ea a precizat că medicul de familie din Mironu avea obligaţia să informeze instituţia de sănătate publică, cu privire la evoluţia bolii în comunitate. Pentru că nu a procedat astfel, medicul riscă să fie amendat.
Şcoala, focar de infecţii
Mai importantă decât sancţionarea medicului de la Mironu este rezolvarea problemei. Prefectul Constantin Harasim a anunţat că se va întâlni în cursul zilei de astăzi cu specialiştii de la DSP şi cu autorităţile locale pentru a găsi o soluţie. Problema este gravă pentru că satul Mironu, unde trăieşte o puternică comunitate de rromi a devenit punctul de pornire a bolilor în judeţ. Cătălina Zorescu a atras atenţia asupra clădirii care găzduieşte şcoala din Mironu. Edificiul, vechi de 120 de ani, este într-o stare deplorabilă. „Sunt condiţii absolut necorespunzătoare la şcoala Mironu: clădirea are peste 120 de ani, sunt 300 de copii care învaţă în 3 schimburi, în 3 săli de clasă, fără sursă de apă şi considerăm că degeaba am dus substanţe dezinfectante, câtă vreme nu pot să se spele pe mâini. Tragem încă o dată un semnal de alarmă: lucrurile acolo trebuie să se schimbe! Altfel, Mironu va rămâne un punct de izbucnire a bolilor în tot judeţul”, ne-a declarat Zorescu. Ea a spus că deocamdată şcoala nu va fi închisă. S-a făcut însă o igienizare a sălilor de clasă.
Ploile împiedică deschiderea aeroportului
Oana ŞLEMCO
Oreionul este o boală infecţioasă virală acută, extrem de contagioasă, care produce umflarea glandelor salivare. Virusul se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau