Evazioniştii de la Romalion se revoltă
Dimensiune font:
Verificarea a făcut parte dintr-o acţiune denumită „Cristal”, derulată concomitent la nivel de ţară, prin care 22 de mari centre comerciale au fost controlate de inspectorii Antifraudă * s-a urmărit, astfel, verificarea respectării de către comercianţi a prevederilor legislaţiei financiar-contabile
Inspectorii băcăuani de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava au
făcut, recent, un control fulger pe la firmele care desfăşoară activităţi de comerţ în centrul comercial Romalion. Au intrat în focul controalelor atât operatori economici care comercializau produse alimentare/nealimentare, cât şi cei din domeniul comerţului de legume-fructe etc.
De ce s-au răsculat evazioniştii?
Mulţi dintre cei controlaţi au fost găsiţi în neregulă, ştiut fiind faptul că acea zona comercială este considerată de Antifraudă drept una cu risc ridicat de evaziune. „Urmare a verificărilor efectuate, inspectorii DRAF Suceava au constatat contravenţii pentru sancţionarea cărora au dispus aplicarea a 17 amenzi în cuantum total de 26.500 lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DRAF. Sancţiunile au fost date fie pentru că firmele nu emiteau bonuri fiscale sau, dacă le eliberau, acestea conţineau date eronate pentru a evita anumite taxe către stat, fie pentru că deţineau la unitatea de vânzare sume de bani care nu au putut fi justificate. În plus, comercianţii de la Romalion prinşi în ofsaid au fost sancţionaţi şi pentru că nu evidenţiau în actele contabile toate operaţiunile efectuate. Comercianţii sunt nemulţumiţi şi s-au adunat, joi, în faţa complexului comercial unde au purtat un dialog cu echipele de control ale ANAF. Ei s-au plâns de lipsa de transparenţă a instituţiilor abilitate de control şi de faptul că legislaţia în domeniu este atât de întortocheata încât le este greu să-şi pună documentele financiare în ordine.
Controalele continuă
Reprezentanţii DGAF îi atenţionează şi pe cumpărătorii care obişnuiesc să se alimenteze din acest engros sau din alte puncte comerciale să solicite şi să se asigure că primesc şi deţin, pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanţe, avize, documente transport, bonuri fiscale după caz), întrucât acţiunile ANAF de control se extind pe întregul traseu al bunurilor ce pleacă din centrele engros, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanţurilor de comercializare. În acest sens, inspectorii antifraudă operează analize de risc cu privire la comercianţi, dar şi legate de clienţii acestora, în funcţie de informaţiile rezultate din monitorizarea achiziţiilor intracomunitare şi a importurilor de bunuri.
Citeşte şi: Dragoş Benea: Autostrada Iaşi-Târgu Mureş este „o mare prostie”
Ionuţ ŞERBAN
Controalele vor continua în fiecare zi, până pe 25 decembrie. Operaţiunea „Cristal” va fi reluata la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25 decembrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau