Ex-procurorul Eva rămâne în arest
Dimensiune font:
Magistraţii ICCJ au decis ieri ca ex-procurorul Emilian Eva să rămână în arest. Decizia este una definitivă. Mai mult, aceştia l-au obligat şi la plata sumei de 135 lei reprezentând cheltuiei judiciare.
Ex-procurorul Emilian Eva s-a aflat ieri din nou în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit DNA, în intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, Eva a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu așa ceva. În mai-iunie 2014, mai spun procurorii, când o rudă era internată în spital, el a cerut unui medic să depună toate diligențeșe profesionale ca să fie bine pentru toată lumea. I-a clasat dosarul lui Dan Tesloianu, apoi a făcut afaceri ilegale cu tablouri cu el. Mai mult, spun anchetatorii, Eva a mințit în declaraţia de avere. “Eva Emilian, conform declaraţiei date pe propria răspundere, a achiziţionat în intervalul 13 iunie 2014 – 15 iunie 2015 un număr de 27 de tablouri, de la casele de licitaţie şi colecţionari, evaluate la 9.000 de euro, 10.750 de lei, 1.000 de dolari. Datele menţionate în declaraţia de avere întocmită în anul 2015 sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus, fiind necorespunzătoare adevărului. De altfel, cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate 112 picturi deţinute de Eva Emilian”, au zis procurorii în referatul de arestare preventivă. Judecătorii ICCJ i-au respins ieri cererea lui Eva, suspendat și din funcție, de a fi în libertate. “Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Eva Emilianîmpotriva înceierii nr. 591 din camera de consiliude la data de 31 iulie 2015 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul numărul 2947- 1- 2015. Obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 135 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 35 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în decizia magistraţilor. Avocatul lui Eva a susținut că acesta nu a avut nicio abatere disciplinară timp de 23 de ani ca magistrat, dorește să fie cercetat sub control judiciar și "conștientizează situația în care se află și umilința la care este supus". La rândul său, Emilian Eva a spus că tablourile găsite în locuința sa de către DNA au fost cumpărate de la diverși colecționari sau de la târguri de antichități. El a cerut judecătorilor să fie lăsat în libertate, însă instanța a amânat pronunțarea în acest caz pentru joi.
Terenuri cu sutele
Potrivit unor documente cadastrale, Emilian Eva a detinut de-a lungul anilor peste 600 de terenuri, agricole sau intravilane din Iasi si din imprejurimile orasului. În perioada 2003-2008, procurorul Emilian Eva a deţinut în Iaşi 250 de terenuri, cele mai multe în zone deosebit de bune, rezidenţiale, precum Bucium şi Plopii fără soţ. Ca să nu atragă atenţia, Eva le-a vândut, unul câte unul, unor prieteni sau unor apropiaţi. Prin mânile lui Eva au trecut sute de loturi de pământ care erau poziţionate atât în Iaşi, în zone centrale, cât şi în comuna Dumeşti. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau