EXCLUSIV Afaceri murdare cu manualele digitale
Dimensiune font:
Sub umbrela revoluţionării învăţământului primar, o echipă de doctoranzi de la Universitatea „Al. I. Cuza”, condusă de profesorul Laurenţiu Şoitu, intenţionează să dezvolte, de fapt, comerţul cu tablete * cu ajutorul unui soft şi al unei tablete, aceştia au pus la punct o adevărată afacere pe banii părinţilor care au copii în şcolile din Iaşi * introducerea manualelor digitale în şcoli presupune achiziţia a sute de soft-uri şi dispozitive, la care nu se oferă mentenanţă sau service * reprezentanţii ISJ spun că ştiu de această afacere, dar nu şi-au dat nici un acord pentru implementarea în şcoli
Sub pretextul pregătirii copiilor pentru „lumea digitalizată”, o echipă de cadre didactice condusă de profesorul universitar Laurenţiu Şoitu, din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Al.I. Cuza”, fost şef al CNA Iaşi, printre altele, a reuşit să declanşeze o adevărată isterie în rândul părinţilor care au copii înscrişi în ciclul primar din Iaşi. Practic, orele de comunicare şi de matematică din ciclul primar ar urma să se desfăşoare, în mare parte, prin folosirea suportului electronic, în speţă, a unei tablete. „Manualul digital există, dar nu îl foloseşte nimeni, de parcă ar fi fost făcut cu bani furaţi. Nu ştiu cine are interes ca aceste manuale digitale să nu se folosească. Cert este că ele se folosesc la scară largă în toată lumea, întrucât copiii noştri sunt nativ digitali. Universitatea Cuza trebuie să fie şi una de avangardă şi avem obligaţia să gândim cum modificăm comportamentele copiilor. Dacă va lucra permanent pe tabletă, la şcoală, copilul nu va mai vrea să se joace tot pe tabletă şi acasă”, a argumentat profesorul Laurenţiu Şoitu, în faţa părinţilor de la o şcoală gimnazială din Iaşi.
450 de lei pentru un „manual digital”
Profesorul ieşean a încercat să convingă părinţii că el este în fapt un promotor a ceva ce Ministerul Învăţământului oricum va implementa, mai devreme sau mai târziu, în programa şcolară. „Dacă ţinem copiii aşa, practic, îi scoatem din istorie şi aşteptăm să vină o lege a învăţământului ca să decidă, dar nu este Ministerul cel care va decide, pentru că nu sunt fonduri. Trebuie să pregătim copiii pentru lumea în care vor intra”, a spus Şoitu. „Iniţierea” pentru această lume costă 450 de lei de copil, bani din care echipa profesorului Şoitu va furniza un soft şi o tabletă, intermediind practic o relaţie comercială, fără să asigure o mentenanţă sau un service al suportului electronic de curs. „Noi asigurăm mentenanţa pentru dezvoltarea softului, nu şi pentru întreţinere, pentru că probleme tehnice la o tabletă, practic, nu ar trebui să fie. Să nu ne aşteptăm, totuşi, să fie o tabletă Apple, în această sumă, de 313 lei pe bucată. Eu vreau să facem achiziţia de la aceeaşi firmă care să-mi dezvolte softul în perspectivă, la toate şcolile. De aceea, nici nu iau 30 de tablete, ci mai multe. Am şi negociat”, a spus Şoitu.
„Daţi banii acum, că la anul vor fi gratis”
Mai mult, sintagma „adaptarea şcolii la noile tehnologii”, pe care marşează profesorul ieşean, nu vine printr-un concurs favorabil creat de structurile de învăţământ de la nivel central sau local, ci tot prin împovărarea bugetului părinţilor cu încă o obligativitate creată artificial, eliminându-se astfel cealaltă sintagmă, de „învăţământ obligatoriu”, cu suport asiguratoriu din partea statului. „În acest an, costurile le suportă părinţii. La anul, dacă reuşim să câştigăm proiecte POSDRU, şi sperăm să câştigăm, vom veni cu dotări care vor fi pe proiect. Tableta şi softul costă 450 de lei, bani care vor fi plătiţi odată sau în zece rate. Ideal este să lucrăm pe tablete identice. Tabletele vă vor fi de mare folos acasă. Eu optez ca toţi copiii să fie egali la şcoală, să aibă aceleaşi instrumente de învăţare. Tabletele vor fi conectate la serverul învăţătorului, care poate să monitorizeze în timp real exerciţiile pe care elevii le fac pe tablete”, a mai spus Şoitu. Aceste tablete ar urma să rămână în clase, dar lipsite de siguranţă, în condiţiile în care este cunoscut faptul că într-o singură clasă de curs învaţă două grupe de elevi, în ture de dimineaţă şi după-amiază.
Părinţii au mirosit afacerea
Mulţi dintre părinţi şi-au călcat pe orgoliu şi au trecut această „ofertă educaţională” venită pe filiera ISJ şi a directorilor de şcoli prin filtrul raţiunii. Ca motivaţie pentru refuz, mulţi părinţi au susţinut faptul că oferta miroase de la o poştă a afacere sau că, implicit, prin introducerea unui astfel de sistem digital, şcolarii din clasele primare vor fi îndepărtaţi de ceea ce este mai esenţial, de caligrafie, de scrierea de mână. Potrivit profesorului Şoitu, tabletele sunt absolut noi, evitând să spună însă marca sub care sunt produse sau ce firmă le va furniza.
Mai mult, contactat de reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei”, acesta s-a eschivat, spunând că el nu are treabă cu asigurarea sau intermedierea suportului pentru cursurile digitale. „Este un proiect de cercetare, nu de intervenţie. Proiectul, nefiind finanţat, nu putem să punem la dispoziţie gadgeturi, ci şcolile trebuie să asigure crearea condiţiilor. Cercetarea noastră vine să arate utilitatea acestor manuale şi încearcă să familiarizeze elevii cu ele”, a spus Laurenţiu Şoitu.
ISJ ştie, dar şi şi-a dat acordul
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi au negat vreun amestec în această afacere. „Domnul Şoitu urma să se întâlnească cu doamna inspector general, pentru a discuta pe marginea acestui proiect, dar acea întâlnire nu a mai avut loc. Ulterior, am auzit că domnul Şoitu a fost la câteva şcoli, prezentându-şi proiectul cu acordul directorilor, dar acest proiect nu are girul ISJ. Inspectoratul nu a semnat nici un parteneriat cu domnul profesor Şoitu sau cu Facultatea de Psihologie, pentru implementarea acestui proiect în şcolile din Iaşi”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. Dan CONSTANTINESCU
* * *
„Acest proiect nu are girul ISJ” – Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi
* * *
„Cercetarea noastră vine să arate utilitatea acestor manuale şi încearcă să familiarizeze elevii cu ele” - Laurenţiu Şoitu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau