EXCLUSIV Consiliul Judeţean Iaşi a abandonat un proiect de 6 milioane de lei
Dimensiune font:
Registrul Agricol Electronic, pentru care s-au cheltuit 6,4 milioane lei, este în acelaşi stadiu incomplet şi lipsit de transparenţă, la un an de la lansare * una dintre particularităţile proiectului este programarea audienţelor online, lucru de care nici primarii parteneri nu au auzit * în continuare, la nivelul primăriilor, registrul agricol stă pe hârtie, în dosare grele şi prăfuite * edilii spun că nu au primit nicio informare de la Consiliul Judeţean şi cred că instituţia a uitat că administrează acest proiect
Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi pare să fi uitat că administrează un portal de 6,4 milioane de lei, deşi acesta a fost finalizat încă din noiembrie anul trecut. Sistemul Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol în format electronic - SIGRA arată mai degrabă ca un atlas de rezumate istorice ale comunelor partenere şi nu un portal agricol cu informaţii utile, care să vină în ajutorul ieşenilor. Niciuna dintre cele 15 primării partenere nu şi-au publicat pe portal hotărârile luate în consiliile locale, cât despre audienţe online, nici vorbă. Primarii spun că proiectul nu are reglementări exacte şi nu este cunoscut mai deloc de populaţia din comunele lor. „Noi, prin portalul acesta, nu am primit nicio solicitare de audienţe online. Probabil acest registru este puţin cunoscut de locuitori. Din decembrie 2015, când a fost finalizat, Consiliul Judeţean nu a trimis nicio adresă la primăria noastră care să facă referire de orice natură la acest protal. Cred că şi ei au uitat că există. Hotărârile luate în Consiliul Local sunt publicate pe site-ul primăriei, aşa cum cere legea transparenţei, însă nu au fost puse pe portalul agricol pentru că nu există o reglementare în acest sens”, a declarat primarul comunei Grajduri, Constantin Zamfirache.
Primarul comunei Ţigănaşi, Iulian Chirilă, are o altă variantă pentru lipsa hotărârilor de consiliu local din portalul agricol electronic. „Noi nu avem secretar care să se ocupe de actualizarea portalului, pentru că e în sarcina lor. De câteva luni tot scoatem postul la concurs, dar nu vine nimeni. Salariile sunt mici, iar ca cerinţe avem nevoie de persoane cu studii juridice sau măcar administrative. Nu am primit solicitări online de pe portal, pentru audienţe”, a declarat Iulian Chirilă, primarul comunei Ţigănaşi.
Un an de proiect fără rezultate
Portalul gestionat de CJ Iaşi, cu o valoare de 6,4 milioane lei, a fost implementat în 15 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi: Bivolari, Ciohorăni, Costuleni, Focuri, Golăeşti, Grajduri, Lespezi, Mogoşeşti, Moşna, Movileni, Româneşti, Sineşti, Strunga, Tansa şi Ţigănaşi, pe o durată de 23 de luni. De la startul proiectului lui se împlinesc 12 luni, în care nu s-a făcut mare lucru. „Obiectivul principal al proiectului este creşterea performanţei actului administrativ prin eficientizarea activităţilor interne, a calităţii serviciilor publice on-line aduse cetăţeanului cu ajutorul unui sistem informatic integrat, implementat la nivelul instituţiilor publice partenere din judeţul respectiv, care să gestioneze Registrul Agricol în format electronic şi să realizeze un management intern performant”, arătau reprezentanţii CJ Iaşi, la lansarea proiectului. Prin sistemul SIGRA s-ar fi urmărit îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice prin introducerea serviciilor on-line furnizate utilizatorilor şi eficientizarea activităţilor interne ale partenerilor, prin implementarea unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului Agricol şi un target, până la finalul proiectului de 1.100 locuitori din comunele partenere şi 110 firme.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau