EXCLUSIV Hotel pe ruinele cinematografului Tineretului
Dimensiune font:
Proprietarii teraselor din vecinătatea clădirii susţin există interes din partea unor persoane pentru a pune mâna pe terenul aflat sub fostul cinematograf Tineretului. Aici ar urma să se ridice un hotel, fapt care explică, întrucâtva, incendiul produs anul trecut. Pasivitatea edililor poate constitui un element care să confirme această ipoteză
Aspectul nou al străzii Lăpuşneanu, pavată integral cu plăci de granit, este umbrit de fostul cinematograf Tineretului. Din clădirea mistuită de un incendiu puternic anul trecut nu a mai rămas decât un zid pe care municipalitatea ieşeană a încercat să-l ascundă privirilor trecătorilor cu un afiş gigant. Dincolo de disconfortul vizual oferit de ruina de pe strada Lăpuşneanu, aceasta se poate prăbuşi în orice moment, aspect semnalat îndeosebi de patronii cafenelelor din vecinătatea fostului cinematograf. „Împreună cu alte persoane care au afaceri aici, am semnalat acest lucru la Primăria Iaşi. S-au purtat discuţii, însă deocamdată nu s-a făcut nimic. Zidul se poate prăbuşi oricând. Din ce ştim noi, Biserica Banu, care revendica imobilul, a pierdut toate procesele, prin urmare municipalitatea este singura în măsură să decidă ce se va întâmpla cu fostul cinematograf. Totul e să-şi asume cineva iniţiativa”, spune un reprezentant al Cafenelei Bistro.
Incidentul de anul trecut nu a fost întâmplător!
Despre incendiul care a mistuit clădirea s-a spus că nu a apărut în mod accidental. Riveranii susţin însă că imobilul a fost închiriat în mare secret unei firme din Bucureşti, care a acceptat cu bună-ştiinţă prezenţa în interior a oamenilor străzii, astfel încât, în ipoteza unui incident (!) să existe ţapii ispăşitori. Evident, miza o constituie terenul aflat în buricul târgului. Ceea ce este mai curios constă în faptul că oamenii pun pasivitatea primăriei pe seama interesului unora de a schimba destinaţia cinematografului. „Din câte s-a auzit, aici ar urma să se ridice un hotel. Probabil din această cauză nimeni nu îndrăzneşte să se implice în eliminarea focarului de infecţie, lăsând responsabilitatea pe seama unor viitori proprietar”, mai spun patronii din zonă.
Măcar un mash nou
Din partea primăriei, explicaţiile sunt mereu aceleaşi. „E un litigiu cu Biserica Banu, care solicită emiterea actelor de proprietate. Vom analiza situaţia la faţa locului”, spune Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Anul trecut, oficialul Primăriei dădea asigurări că, dacă acest litigiu era soluţionat, s-ar fi găsit o soluţie pentru a include cinematograful într-un proiect european, aşa cum s-a procedat în cazul străzii Lăpuşneanu. „Salubrizarea interiorului am făcut-o şi eu, şi alţii, cu ajutorul celor de la Salubris. Am renovat o parte din faţadă, precum şi gangul din apropiere. În interiorul cinematografului am pus capcane întrucât, se pare, acesta este din nou locuit”, mai spune proprietarul Cafenelei Bistro.
Una peste alta, acesta susţine că până la o măsură concretă din partea municipalităţii, n-ar fi un capăt de ţară dacă s-ar realiza măcar un nou mash, care să mai ascundă faţada mizerabilă. „Cel vechi s-a deteriorat din cauza vremii. Se poate face unul nou şi cred că pentru aceasta nu este nevoie de o şedinţă de Consiliu Local”, adaugă omul de afaceri. Tudor DAMASCHIN
* * *
Condiţii de invidiat pentru oamenii străzii
Referindu-se la cei care, până nu demult, au locuit în interiorul cinematografului, patronul Cafenelei Bistro spune că acestora nu le-a lipsit un oarecare confort. „În interior sunt cabluri de alimentare cu energie electrică de la reţeaua de iluminat stradal. De asemenea, şi-au pus singuri cablu TV, prindeau nu ştiu câte posturi. Nu le pot spune aurolaci, întrucât cel care îi conducea era un fost profesor de matematică. Erau organizaţi pe categorii, de la şef, la simpli locatari”, mai spune întreprinzătorul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau