EXCLUSIV Pasajul „Mihai Eminescu” . Pasajul durerilor de cap! FOTO/ VIDEO
Dimensiune font:
Descoperirea unor ruine, greva angajaţilor şi insolvenţa firmei SC Construcţii Feroviare au făcut ca, în loc de decembrie 2012, pasajul „Mihai Eminescu” să fie gata cu o întârziere de trei ani. Mai mult decât atât, nici proiectul iniţial nu a mai fost respectat, piramida luminatorului de exemplu, fiind înlocuită cu una realizată din ... lumini!
După cinci amânări succesive, pasajul din centrul oraşului este gata de a fi inaugurat. Evenimentul este programat pentru această după-amiază, începând cu ora 15, în prezenţa autorităţilor locale. De altfel, o parte dintre ieşenii s-au grăbit să viziteze investiţia, cu toate că ieri, 14 decembrie, angajaţii Citadin încă mai efectuau câteva retuşuri la bordurile dinspre capătul din Independenţei. În rest, pasajul „Mihai Eminescu” este funcţional, fiind realizate toate marcajele care reglementează modul cum se va circula atât în interior, cât şi la suprafaţă, la fel ca şi indicatoarele rutiere şi semafoarele, care aşteaptă punerea în funcţiune.
„Semnalizarea rutieră este completată cu un marcaj axial sub forma unei denivelări, care va permite urmărirea benzii de circulaţie cu 30 de metri înainte de intrare şi 30 de metri pe celălalt capăt. Va mai fi o semnalizare suplimentară pe parapeţii de beton, prin introducerea unor elemente de cauciuc cu indicatorul Ocolire, atât pe intrarea dinspre Păcurari, cât şi pe cea dinspre Independenţei. De asemenea, va fi urmărit un marcaj suplimentar pe latura din stânga - dinspre Păcurari spre Independenţei - pentru a nu permite virajul brusc la stânga”, a detaliat viceprimarul Mihai Chirica.
Dincolo de semaforizarea întregii zone, şoferii care se înscriu pe prima bandă de mers dinspre Copou spre Păcurari vor trebui să oprească la indicatorul „Stop”, pentru a da prioritate celor care ies din pasaj, dinspre Independenţei. În sprijinul acestora, la ieşirea din pasaj spre Păcurari a fost montată inclusiv o oglindă de ghidaj.
Peste 1.000 de zile de întârziere
Iniţial, pasajul, ale cărui lucrări au început în mai 2011, după o serie de contestaţii a licitaţiei privind atribuirea contractului, ar fi trebuit finalizat în a doua parte a anului 2012. Însă mai multe elemente, pornind de la descoperirea ruinele unor foste curţi boiereşti şi continuând cu gravele probleme financiare ale constructorului, SC Construcţii Feroviare Iaşi, au făcut ca nici al doilea termen anunţat, decembrie 2013, să nu fie respectat. Mai mult decât atât, angajaţii SCCF au intrat în grevă după ce nu le-au fost achitate salariile, iar după intrarea firmei insolvenţei, au apărut şi probleme în aprovizionarea cu materiale.
Efectele s-au văzut imediat, prin acceptarea unui nou termen: 25 mai 2014. Ulterior, s-a făcut o nouă decalare pentru perioada iunie-august, după care a urmat ultima, pentru octombrie 2014. Mai menţionăm că faţă de proiectul iniţial, pasajul „Mihai Eminescu” nu mai dispune de luminatorul piramidal din sticlă, eliminat din motive ce ţin de urbanistica zonei. În lipsa acestuia, edilii au optat pentru un iluminat arhitectural, ce-i drept, tot sub formă de piramidă…
Date tehnice
Parte integrantă a proiectului „Dezvoltarea axei de transport Est – Vest”, pasajul Mihai Eminescu are rolul de a asigura fluidizarea traficului rutier în zona Fundaţie, unul dintre cele mai importante noduri de circulaţie ale Iaşului. Pasajul subteran din piaţa Mihai Eminescu asigură un gabarit de 5 metri înălţime şi 10 metri lăţime, câte o bandă pe sens de circulaţie, care să permită traversarea mijloacelor de transport auto, de la autoturisme la autovehicule utilitare, de intervenţie ale salvării, pompierilor şi mijloacelor de transport în comun auto, fără a permite circulaţia pietonală în interiorul pasajului. În sens longitudinal, pasajul are o lungime totală de 286,43 metri, fiind compus din trei sectoare cu lungimi relativ egale.
Astfel, rampele de intrare şi ieşire Păcurari şi Independenţei au lungimi de 95,94 şi, respectiv, 94,49 metri, în timp ce pasajul subteran propriu zis se întinde pe o distanţă de 96 de metri. În cadrul acestui proiect au fost refăcuţi 6,3 kilometri de drum cu o suprafaţă totală de carosabil de 123.421 de metri pătraţi. De asemenea, a fost refăcută şi modernizată trama stradală, reabilitate trotuarele şi au fost create piste de biciclişti pe o suprafaţă de 7.535 de metri pătraţi. Proiectul a mai presupus reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Elena Doamna pe o distanţă de 1,1 kilometri de cale simplă şi reamenajarea spaţiilor verzi existente pe o suprafaţă de 10.671 de metri pătraţi. Tudor DAMASCHIN
* * *
78,4 MILIOANE LEI
Aceasta este valoarea investiţilor aferente proiectului „Dezvoltarea axei de transport Est – Vest”, din care face parte Pasajul „Mihai Eminescu”. Iniţial, aceasta depăşea 90 milioane de lei, însă modificarea proiectului a dus la diminuarea costurilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau