EXCLUSIV FOTO/VIDEO: Suferinţa fără margini a două surori lovite de soartă
Dimensiune font:
Două tinere rămase fără mamă şi cu un tată alcoolic au găsit sprijin în rândul unchilor, dar şi a directoarei Colegiului Tehnic „I.C. Ştefănescu” din Iaşi. Fetele sunt acum în grija unei mătuşi, iar la şcoala din Iaşi, directorul instituţiei nu le percepe taxa pentru cazarea în cămin şi nici pentru mâncare. Mai mult, copilele beneficiază şi de bursă.
Două tinere din Trifeşti trăiesc o adevărată dramă după decesul mamei, survenit în urmă cu trei ani. Mădălina şi Alexandra D., cu vârste de 16, respectiv 14 ani, au rămas în grija mătuşii lor, din cauza tatălui violent şi consumator înrăit de băuturi alcoolice. Tinerele învaţă la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” din Iaşi. Alexandra este în clasa a 9-a, iar Mădălina, într-a 11-a. „Am ales să stăm cu mătuşa noastră, deoarece tata este alcoolic, iar pe sora cea mare şi pe mama, când trăia, le bătea. Mai mult, banii noştri din alocaţii îi lăsa, pe toţi, la bar. De când stăm la mătuşa, este bine”, a mărturisit Alexandra. Petronela Ivaşcu mai are două fete de seama nepoatelor şi locuieşte împreună cu minorele, soţul şi soacra, într-o casă din apropierea celei a fetelor „adoptate”.
La Ţibana fetele rămân gravide de mici, autorităţile închid ochii
„Le ajutăm şi noi cu ce putem. Soţul lucrează, iar soacra are o pensie ce nu depăşeşte 400 lei. Le-am spus că nu trebuie să ne întindem mai mult de cât ne este plapuma şi au înţeles. Toţi banii îi împărţim în mod egal. Ţinem la ele ca la copiii noştri şi vrem să le luăm în regim de plasament, dar acum aşteptăm procesul. Cumnatul bea toţi banii pe care-i mai câştigă atunci când merge cu ziua pe unde apucă şi mai are perioade când lipseşte cu lunile, atunci când pleacă la casa lui bătrânească. Şi cumnata a murit din cauza lui. O bătea. A dus o viaţă foarte grea cu el. Acum, de exemplu, nu avem lemne pentru iarnă. Nu ştiu ce o să ne facem, dar o vom scoate noi la un capăt”, a spus Petronela Ivaşcu, mătuşa minorelor.
Primarul ridică din umeri
Primarul localităţii Trifeşti, Alexandru Ivănuvă, ridică din umeri atunci când este întrebat despre modul în care a încercat să pe ajute pe cele două tinere bătute de soartă. „Cazul familiei este în atenţia Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, de vreo doi ani. Mama a decedat, tatăl este consumator cronic de alcool. El a părăsit copiii, care au rămas singuri în casă. S-a decis de comun acord cu rudele să fie preluaţi de un unchi, în plasament. Este vorba despre un frate al mamei decedate. Încă nu este finalizată procedura. Mai avem, în noiembrie, un termen la judecătorie, care sperăm să fie şi ultimul, după care copiii să poată avea o tutelă legală şi să poată beneficia de toate drepturile financiare care li se cuvin. Îmi amintesc că, imediat după decesul mamei, tatăl şi-a abandonat copiii şi a plecat la casa părintească din comuna Roşcani. Atunci, minorii nici măcar alocaţia nu şi-o puteau ridica, deoarece nu aveau un reprezentat legal”, a declarat Alexandru Ivănuvă, primarul comunei Trifeşti.
Bunul samaritean
Singura persoană care le-a ajutat pe tinere, în afară de unchi, şi în care au găsit tot sprijinul, a fost chiar directorul Colegiului Tehnic „I.C. Ştefănescu” din Iaşi. Dolores Voinea nu a stat prea mult pe gânduri când a auzit tragica poveste a fetelor şi a luat imediat măsuri. „Am decis să le acordăm bursa I.C. Ştefănescu, iar cazarea în cămin este gratuită. Mai mult, şi cartelele de masă sunt gratuite. Le mai ajut şi eu cu ce pot. Sunt nişte eleve silitoare, care ştiu ce vor de la viaţă. Sunt fete liniştite şi nu au creat niciodată probleme, de când sunt la noi. Regret că încă mai avem astfel de cazuri”, a precizat Dolores Voinea, directorul Liceului Tehnic „I.C. Ştefănescu” Iaşi. Contactat de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, tatăl celor două fete a dat o explicaţie de-a dreptul revoltătoare. „Nu am lucrat niciodată, nicăieri. Nu am cu ce le întreţine. Beau şi eu, ca tot omul. Nu am bani şi mai câştig câte ceva atunci când mă ia careva, cu ziua, la muncă”, a spus Nicu D., tatăl minorelor. Andrei HURBEA
* * *
„Beau şi eu, ca tot omul” – Nicu D., tatăl minorelor
* * *
„Cumnatul bea toţi banii pe care-i mai câştigă atunci când merge cu ziua, pe unde apucă” - Petronela Ivaşcu, mătuşa minorelor
* * *
„Sunt nişte eleve silitoare, care ştiu ce vor de la viaţă” - Dolores Voinea, directorul Liceului Tehnic „I.C. Ştefănescu”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau