Expoziţie pentru elevul-erou
Dimensiune font:
Un adevărat erou al luptei împotriva comunismului este comemorat la 27 ani de la căderea regimului totalitar
La sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, la iniţiativa Asociaţiei CulturEst, a început studierea dosarului lui Mugur Călinescu. În toamna anului 1981, pe când era elev, a scris lozinci anticomuniste pe gardurile şi zidurile clădirilor publice din Botoşani, a fost prins şi anchetat de Securitate, iar la scurt timp s-a îmbolnăvit grav şi a murit. Cazul său a fost prezentat de presa locală, dar şi naţională şi a fost evocat în câteva cărţi.
Citeşte şi
Joacă tenis cu paleta legată de mână
Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască... FOTO
Caz celebru, subiect de expoziţie
Istoricul Alexandru Groza, în urma acestei cercetări, sub îndrumarea lect. dr. Matei Gheboianu, care predă cursul de istoria comunismului la Facultatea de Istorie din Bucureşti, va elabora o lucrare de specialitatea, ce va fi făcută public pe site-ul Muzeului vieţii cotidiene în comunism (www.muvicc.ro). Arhitecta Krisztina Bokos, de la Universitatea de Arhitectură din Copenhaga, pornind de la datele istorice din acest dosar, va proiecta pentru MuViCC o expoziţie ce va purta numele Mugur Călinescu.
„Încercăm să facem o reparaţie morală, căci am convingerea, după ce am studiat şi eu acest caz, că Mugur Călinescu este un erou şi el trebuie să rămână aşa în memoria colectivă la Botoşani. Moartea lui tragică m-am determinat să scriu romanul «Copiii sălbatici», care are ca fundal profilul acestui erou şi anii cei mai negri ai comunismului, anii '80. Institutul pentru Investigarea a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc va organiza anual, la solicitarea noastră, începând cu 2017, un concurs ce va purta numele de Mugur Călinescu, pe teme ale represiunii comuniste, concurs la care vor participa liceele din România”, a declarat Constantin Iftime, manager proiect MuViCC.
Alina CALINIUC
În urmă cu trei ani, Asociaţiei CulturEst, printr-o hotărâre a Consiliului Local, i-a fost repartizat drept sediu al Muzeului vieţii cotidiene în comunism fosta Hală CET. Cu fonduri proprii, a proiectat interiorul şi exteriorul MuViCC (vezi www.muvicc.ro), expoziţiile permanente şi a colectat obiecte muzeale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau