Fără interferon pentru bolnavii cu hepatita C
Dimensiune font:
Medicamentele pot fi prescrise numai în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice * dosarul trebuie depus la Casa de Asigurări
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a semnat, la începutul acestei luni, contractul cost-volum-rezultat pentru un nou tratament, fără interferon, al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, pentru pacienţii cu stadiul de fibroză F4. Includerea acestei noi prescripţii medicale va intra în vigoare de la 1 noiembrie, după ce comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora criteriile de specialitate.
Cine poate primi ajutor
Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în acest tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul CNAS. Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la Casa de Asigurări de Sănătate Judeţeană (CJAS) cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant). Dosarul trebuie să cuprindă fişa de iniţiere a tratamentului (întocmită de medicul curant), buletinele de analiză şi formularul de consimţământ informat. „Pacienţii care sunt diagnosticaţi cu hepatită cronică virală C sau ciroză hepatică C şi care nu şi-au pregătit parţial un dosar pentru accesarea tratamentului fără interferon, în Bacău sau într-un alt centru universitar, e bine să consulte medicul curant din judeţul nostru pentru a evalua, dacă este cazul, să urmeze paşii prevăzuţi în procedurile programului. Noi vom plăti costul tratamentului doar dacă rezultatul este pozitiv, adică pacientul este vindecat”, spune Dan Stoica, director relaţii contractuale CJAS.
Ce trebuie să facă pacienţii
Investigaţiile necesare pentru întocmirea dosarului (testările fibroscan/fibromax, genotipare şi determinările cantitative ARN-VHC viremiile) se vor realiza gratuit de către laboratoarele care vor intra în acest program, în baza unor documente pe care pacientul le va primi de la medicul curant (vouchere). Prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului care va urma acest tratament se va face numai de către medici de specialitate din 9 centre - Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea. Bolnavul care vrea să urmeze un astfel de tratament trebuie să se adreseze unui medic curant din aceste centre universitare, unde va fi îndrumat ce trebuie să facă pentru a urma procedura. Dosarul va rămâne la casa de asigurări din centru universitar respectiv, urmând să fie aprobat de comisia naţională.
Citeşte şi: Întârzieri mari pe şantierul Insulei de Agrement
Ionuţ ŞERBAN
Numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fără interferon, în mod gratuit
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau