Focare de infecţie în pieţele din Suceava FOTO
Dimensiune font:
Halele de lactate din pieţele George Enescu şi Centrală nu sunt dotate cu vitrine frigorifice funcţionale * producătorii ţin lactatele pe tarabe, în bătaia soarelui * în Piaţa Centrală sunt frigidere, dar nu sunt funcţionale fiindcă instalaţia electrică nu face faţă
Autorităţile din Suceava nu au învăţat nimic după moartea bebeluşilor din Argeş. Ca drept dovadă, halele de lactate din pieţele oraşului nu au fost dotate cu vitrine frigorifice funcţionale, aşa cum prevede legea. Aşa că brânza de vaci, urda şi caşul sunt vândute după ce au fost ţinute în soare, uneori la temperaturi caniculare.
Aşa se întâmplă de ani de zile în piaţa din George Enescu, unde femeile vin de la ţară cu câte 20 de ouă în sacoşe din plastic şi cantităţi mici de lactate pe care le vând în aer liber, la colţul Bisericii „Sfântul Anton”, unde este vad. Comerciantele nu sunt deranjate de nimeni. Dacă vreun poliţist de la Primărie îndrăzneşte să le spună ceva, atunci sar în ajutor trecătorii care sunt de părere că aceasta nu este cea mai mare problemă a Sucevei. Numai că lucrurile nu stau aşa. Luna trecută, 20 de excursionişti au ajuns la spital după ce au mâncat brânză cumpărată din piaţă. Firma de catering care le-a pregătit masa turiştilor a fost amendată atunci de Direcţia Sanitar-Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Acuzaţii grave la Serviciul de Ambulanţă EXCLUSIV
Precupeţele care nu vor să stea cu capul în soare, în colţul bisericii, îşi vând marfa în hala de lactate a Primăriei, unde trebuie să închirieze masă. Din păcate, hala nu are suficiente vitrine frigorifice, iar în interior temperatura este mai mare de cinci grade, ceea ce însemnă că permite dezvoltarea microorganisemelor, care îi pot îmbolnăvi pe consumatori. „Se pot dezvolta bacterii, stafilococi, salmonela, Escherichia coli”, ne-a declarat Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava. El a mai spus că soluţia nu este amendarea producătorilor. Primăria Suceava ar trebui să le pună la dispoziţie comercianţilor spaţii care respectă normele de igienă prevăzute de lege.
Vitrine noi şi sigilate
Primăria Suceava se mişcă foarte lent. Aspectul se vede în Piaţa Centrală, unde au fost cumpărate 15 vitrine frigorifice pentru produsele lactate care stau şi acum sigilate şi neutilizate. Vitrinele au costat 61.000 de lei. Achiziţia a fost făcută de municipalitate în două tranşe, prima în luna februarie a acestui an şi cealaltă în aprilie. Nu au fost puse în funcţiune pentru că instalaţia electrică nu a fost dimensionată până acum ca să suporte cele 15 vitrine şi pentru că deliberativul local nu a aprobat un proiect de hotărâre pentru majorarea taxei de închiriere a meselor pentru comercianţi. Odată cu implementarea noilor condiţii, taxa ar trebui să crească de la 91 la 150 de lei/lună.
În bazar se vinde peşte ţinut în soare
Situaţia nu este cu mult mai roz în bazarul din Lunca Sucevei, unde chiar la intrarea de la bulevardul principal se vând produse alimentare direct din cutii, fără respectarea vreunei norme de igienă. Se găsesc din abundenţă conserve de toate felurile, unt, prăjituri cu fel de fel de creme şi biscuiţi de toate dimensiunile. Comerţul cu alimente perisabile „made in Ucraina“ se desfăşoară sub ochii nepăsători ai Poliţiei Locale care are punct de lucru în bazar.
„Degeaba amendez comerciantul care vinde un kilogram de brânză. Trebuie să discutăm cu primăria ca să asigure condiţii corespunzătoare pentru comercializarea acestor produse perisabile în această perioadă, având în vedere temperaturile foarte mari. Spaţiile trebuie să corespundă normelor sanitar-veterinare” - declarat Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava
Oana ŞLEMCO
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau