Fost director al Vămii Bacău trimis în judecată
Dimensiune font:
El este acuzat de trafic de influenţă * în acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi deputatul Dorinel Ursărescu, fost preşedinte al filialei PNL Neamţ, acuzat de favorizarea unei grupări evazioniste * alături de ei au mai fost deferite justiţiei încă două persoane
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis trimiterea în judecată a fostului director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV), Valentin Grosu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Ursărescu Dorinel, deputat în Parlamentul României, Andrei Răzvan, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile — Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor, şi Marius Crăciun (arestat în altă cauză), în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.
Mafia combustibililor
În perioada octombrie 2011-aprilie 2013, Marius Crăciun a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat. Faptele au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro), făcând obiectul unui dosar penal care a fost deja trimis în judecată. Mecanismul viza achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor.
Planul iniţial al decidenţilor grupării, între care figura Marius Crăciun, a fost de a comercializa întreaga cantitate de motorină într-un timp foarte scurt (aproximativ o lună), însă acest termen a fost depăşit din cauza lipsei resurselor financiare şi a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achiziţiile intracomunitare de produse accizabile. Prin urmare, pentru atingerea scopului infracţional erau esenţiale obţinerea autorizaţiei într-un timp scurt, desfăşurarea cu operativitate a operaţiunilor comerciale, evitarea oricăror controale din partea organelor fiscale până la data scadenţei TVA şi abandonarea agentului economic (decidenţii grupării aveau deja înfiinţată o altă societate, prin interpunerea căreia intenţionau să continue activitatea evazionistă după abandonarea primei societăţi). În aceste condiţii, bunăvoinţa unor funcţionari, protejarea afacerii de către persoane influente politic şi sprijinul acordat de funcţionarii din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) erau esenţiale pentru Crăciun şi gruparea condusă de el.
Cum funcţiona gruparea
Probatoriul arată că Marius Crăciun a avut şi ajutoare. Prin influenţa lui Ursărescu Dorinel, preşedintele filialei Neamţ a PNL, a fost numită o persoană agreată de Crăciun. Cisternele erau desigilate de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea lor, iar fluxul de aprovizionare era supervizat de Valentin Grosu, director al DJAOV Bacău. Funcţionarii vamali, deşi cunoşteau toate şmenurile, nu au făcut nimic ca să evite situaţiile. În schimbul acestei protecţii, asigurată pe diferite paliere de către Ursărescu, Grosu şi Andrei Răzvan, Marius Crăciun a promis şi a oferit sume de bani.
Ionuţ ŞERBAN
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 5.000 euro, aparţinând inculpatului Grosu Valentin şi asupra sumei de 4.500 lei, aparţinând inculpatului Andrei Răzvan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau